Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Proza
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Nederlands, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, school
Leeftijdsgroep
11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 18+

Karen Dierickx

Biografie

Karen Dierickx (1975) is schrijfster. Ze debuteerde in 2010 met de jeugdroman ‘Een teken van leven’ (Clavis). Daarvoor had ze al enkele kortverhalen geschreven voor de reeks 'Vlaamse Filmpjes'. Sindsdien schrijft ze vooral historische romans die zowel door jongeren als door volwassen lezers gesmaakt worden. Vier van die romans spelen zich af rond en tijdens de Eerste Wereldoorlog; andere situeren zich ook in vroegere tijden.

 

Daarnaast levert Karen bijdrages voor educatieve uitgeverijen en werkte ze vier jaar lang mee aan de blog Beveren Bezet (1914 – 1918). Ze schrijft ook podcasts, scenario’s en museumteksten. Momenteel is ze bezig met de biografie van een historisch personage uit de negende eeuw en werkt ze aan een verhaal over haar eigen vergeten familiegeschiedenis.

 

Want dat is wat haar drijft: verhalen doorgeven, vergeten levens een nieuw leven schenken, tonen hoe de kleine mens zijn weg zoekt en vindt in de grote wereld, toen en nu.

Uitgelichte titels

Cover van boek De grote verliezer

De grote verliezer

Cover van boek Wat niemand weet

Wat niemand weet

Cover van boek De wondere historie van Judocus Vijd en het Lam Gods

De wondere historie van Judocus Vijd en het Lam Gods

Lezingen

Karen start de lezing met een korte inleiding van wie ze is en wat ze doet. Daarna gaat ze dieper in op één of meerdere van haar verhalen die aansluiten bij het aanwezige publiek. Aan de hand van een PowerPointpresentatie met beeldmateriaal vertelt ze waar het eerste idee vandaan komt, hoe het verhaal vorm krijgt in haar hoofd en hoe daarna het schrijven verloopt. Ze laat zien hoe ze haar research verwerkt in het verhaal en hoe ze haar personages in het grotere geheel plaatst.

 

Ook wil Karen haar publiek even laten ervaren hoe het moet zijn geweest om in die bepaalde tijd en op die bepaalde plaats geleefd te hebben. Altijd weer blijkt dat wat ons als mens ‘mens’ maakt niet zo veel verandert door de tijd. Er zijn ook steeds parallellen met het nu te trekken. Karen vertelt, leest voor, en nodigt haar publiek uit om mee te denken om zo tot een dialoog te komen over lezen, schrijven en de noodzaak van het doorgeven van verhalen. Ze gaat ook steeds heel graag in op vragen en reacties van het publiek.

Praktisch

  • Karen gebruikt een PowerPointpresentatie en heeft materiaal nodig om deze te kunnen afspelen.
  • Voor grote groepen (meer dan 100 mensen) voorziet de organisator een microfoon.

Neem contact op met Karen Dierickx

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.