Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Proza
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Ruimtelijk bewustzijn, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 18+

Jos Dewit

Biografie

Jos Dewit (1954) bracht zijn jeugd door in Lanaken, een grensgemeente bij Maastricht. Sinds 1978 woont hij in Hasselt, maar hij heeft een tweede verblijfplaats in Gelsenkirchen, Duitsland. Hij werkte als leraar Nederlands voor anderstalige nieuwkomers en is nu fulltime schrijver. In zijn boeken zijn ontheemding en vluchtelingenproblematiek terugkerende thema’s. Zijn personages zijn vaak 'grensgevallen', tragikomische figuren aan de rand van de samenleving, die zweven tussen fantasie en werkelijkheid en lijden onder hun onvermogen tot communicatie. Met zijn debuutroman 'Grensbewoners' (Meulenhoff/Manteau, 1997) won hij de Vlaamse Debuutprijs. Hij schreef meerdere romans, verhalenbundels en thrillers.

Uitgelichte titels

Cover van boek Blinde hyena

Blinde hyena

Cover van boek Weg

Weg

Lezingen

Door voor te lezen uit vroeger en recent werk gaat de auteur dieper in op actuele thema's zoals asiel, migratie en de problematiek van de illegale vluchtelingen. Tijdens zijn lezingen brengt hij ook de rol en het belang van de literatuur in maatschappelijke kwesties en discussies ter sprake. Voor Jos is een roman geen pamflet, maar wel een medium waarin de schrijver zijn kritische visie kan verwerken, door achter de façades te gaan kijken en de schijncultuur waarin we leven te ontmantelen.

Neem contact op met Jos Dewit

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.