Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie, Poëzie, Proza
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Muzische vormgeving, Nederlands
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 18+

Jonas Bruyneel

Biografie

Jonas Bruyneel (1989) is auteur, performer en muzikant. Hij publiceert regelmatig in literaire tijdschriften als Deus Ex Machina, Het Liegend Konijn en Literair Tijdschrift Extaze. Begin 2015 debuteerde hij met de verhalenbundel ‘Voorbij het licht’ (Uitgeverij aquaZZZ). Die bundel werd in 2016 bekroond met de zilveren medaille op de Prijs Letterkunde Proza (Provincie West-Vlaanderen). In februari 2019 verscheen zijn historische roman ‘Vijd’ bij Uitgeverij Lannoo, gevolgd door een lezingenreeks in België en Nederland in samenwerking met muzikanten Klaas Tomme en Hadewych Van den Eynde. Met Boonyi, een performanceduo met Hans Depelchin, en met Duikbootdansje, een voorstelling over de twintigjarige verjaardag van de dood van zijn zus, staat Jonas als podiumdichter op de planken. Tussen 2017 en 2019 was hij Letterzetter van de stad Kortrijk, een hedendaagse invulling van het stadsdichterschap. Jonas was curator van Memento Woordfestival en Literair Festival Zuidwesterzinnen. Sinds 2019 werkt hij samen met beeldend kunstenaar Pieter jan Martyn. Hij schreef de novelle ‘Symbols of democracy’ bij de gelijknamige tentoonstelling in Bruthaus Gallery en maakte met Hannes Bruyneel de kortfilm ‘The 12th Monkey’ voor Frank Taal Galerie Rotterdam. In 2020 schreef Jonas de muziektheatervoorstelling ‘Veduta’ voor het baroktrio Aquil’AlterA en zanger/acteur Pieter De Praetere. Daarvoor werkte hij samen met componisten Mirek Coutigny en Kris De Baerdemacker. In maart 2022 verscheen zijn poëziebundel 'broedland' bij Poëziecentrum. Daarop volgde een voorstellingenreeks met poëzie op muziek. Als muzikant bij momoyo, Vincent Coomans en WolfeWolfe toert hij door België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Uitgelichte titels

Cover van boek Vijd

Vijd

Cover van boek Broedland

Broedland

Cover van boek Voorbij het licht

Voorbij het licht

Lezingen

Voorstellingen van 'broedland' kunnen poëzielezingen zijn met inhoudelijke aanvullingen en anekdotes tussendoor, in interactie met het publiek. Ook komt de poëzie als kunstvorm vaak aan bod. Daarnaast biedt Jonas poëzie op muziek aan, waarbij hij samenwerkt met altviolist en componist Esther Coorevits en contrabassist Juno Kerstens. Dan wisselt hij losse gedichten af met gedichten op muziek en geeft hij uitleg over de gedichten en hoe deze tot stand komen.

 

Een lezing over de roman ‘Vijd’ bestaat gewoonlijk uit twee delen. Na een inleiding van de organisator introduceert Jonas het verhaal en gaat hij dieper in op het schrijfproces. Dit duurt doorgaans tussen de vijftien en dertig minuten, afhankelijk van het soort publiek of de werking van de organisatie. Een schets van de tijd (14de en 15de eeuw) en de achtergrond van het verhaal komen altijd aan bod (het graafschap Vlaanderen). Bij een lezing voor een publiek met historische interesse, focust de auteur op de historische achtergrond en de belevenissen van de familie Vijd. Bij een publiek met een literaire achtergrond focust de lezing op de gevaren en moeilijkheden bij het schrijven van literaire non-fictie en de soms vage grens tussen fictie en non-fictie. Het tweede, artistieke deel, is een combinatie van tekst en twee muzikanten, klarinetiste Hadewych Van den Eynde en multi-instrumentalist Klaas Tomme. Zij laten de tekst tot leven komen met een soundtrack. Dit gedeelte duurt ongeveer een half uur.

 

Zowel bij de lezingen voor 'Vijd' als voor 'broedland' is in principe alles mogelijk. In samenspraak met de organisatie werkt de auteur graag iets uit.

Neem contact op met Jonas Bruyneel

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.