Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Proza
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Frans, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Nederlands, Ondernemingszin, Ruimtelijk bewustzijn, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 18+

Jolien Janzing

Biografie

Jolien Janzing (1964) is auteur en voormalig journalist. Ze maakte naam met haar roman ‘De Meester, de geheime liefde van Charlotte Brontë’ (2013, de Arbeiderspers), die vertaald werd in het Engels, het Duits en het Frans. In 2016 verscheen haar roman ‘Audrey & Anne’ (De Geus), later vertaald in het Deens en het Frans. In 2020 werd ‘Het tij hoog, de maan blauw’ (Uitgeverij Vrijdag) gepubliceerd, haar roman over de flamboyante Léonie Osterrieth en de expeditie van Adrien de Gerlache naar Antarctica. In het voorjaar van 2023 verschijnt er een kinderboek van haar hand bij uitgeverij Lemniscaat. Eerder publiceerde ze ook al een kinderverhaal in de verhalenbundel ‘Het Grote Niet Te Vermijden Verhalenboek’ (Lemniscaat, 2022).

 

Uitgelichte titels

Cover van boek Het tij hoog, de maan blauw - Antwerpen Antarctica'

Het tij hoog, de maan blauw - Antwerpen Antarctica'

Cover van boek Audrey en Anne'

Audrey en Anne'

Cover van boek De Meester - de geheime liefde van Charlotte Brontë in het 19de-eeuwse Brussel'

De Meester - de geheime liefde van Charlotte Brontë in het 19de-eeuwse Brussel'

Lezingen

1.  Pinguïns en Potpalmen, lezing over haar roman 'Het tij hoog, de maan blauw - Antwerpen Antarctica'. Jolien vertelt over de formidabele Léonie Osterrieth in het 19de-eeuwse Antwerpen en de expeditie van Adrien de Gerlache met de Belgica naar Antarctica. Léonie Osterrieth, een elegante en gefortuneerde weduwe, organiseert culturele salons in haar stadspaleis aan de Meir. Musici, schrijvers en kunstenaars zijn bij haar te gast, maar Léonie heeft vooral een zwak voor ontdekkingsreizigers. Als de jonge Adrien de Gerlache haar vertelt over de expeditie die hij naar Antarctica wil maken, besluit ze hem te helpen. Met schitterende beelden en filmfragmenten van de expeditie, de bemanning, Léonie Osterrieth en het Antwerpen van eind negentiende eeuw. 

 

2. Lezing over de oorlogsjeugd van Audrey Hepburn en Anne Frank in Nederland, naar aanleiding van de publicatie van haar roman 'Audrey en Anne'. Gebaseerd op waargebeurde feiten en uitgebreid onderzoek vertelt Jolien het verhaal van de jeugd van Audrey Hepburn en Anne Frank, twee van de grootste iconen uit de 20ste eeuw wiens levens opvallend veel overeenkomsten vertonen. Met unieke beelden, filmfragmenten en muziek uit de jaren dertig en veertig.

 

3. Reis mee met Jolien naar het 19de-eeuwse Brussel, waar de Britse zusjes Emily en Charlotte Brontë verblijven om talen te studeren. Ze beleven een cultuurschok en kunnen zich moeilijk aanpassen. En dan wordt Charlotte verliefd op haar getrouwde leraar én heer des huizes, Constantin Heger. Naar de op ware feiten berustende roman 'De Meester - de geheime liefde van Charlotte Brontë'. Met schitterend beeldmateriaal en muziekfragmenten.

 

4. Voorlezen uit 'Het Grote Niet Te Vermijden Verhalenboek' - het verhaal 'Maatjes 4 Ever' voor kinderen vanaf een jaar of negen, verschenen in september 2022.

 

Praktisch

  • De organisator voorziet een spreekgestoelte, beamer en scherm

Neem contact op met Jolien Janzing

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.