Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Leescompetenties, Mens en maatschappij, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+

Joke Benoot

Biografie

Joke Benoot (1984) was als kind al verslingerd aan letters en boeken en kondigde in poëzieboekjes aan dat ze later schrijfster zou worden. Dat vergat ze vervolgens voor een jaar of twintig toen ze in de ban raakte van de verhalen van ‘levende mensen’ en kinder- en jeugdpsychologe werd. In haar werk werd ze telkens opnieuw geraakt door de verhalen die haar werden toevertrouwd en de levens waarin ze mee mocht zoeken en wroeten. Vanuit die ontroering begon Joke opnieuw te schrijven en herontdekte ze het plezier van verzinnen, dromen, puzzelen. Nu weet ze weer dat ook personages écht leven.

‘De regen is warm’ (Clavis, 2019) gaat over opgroeien in een tehuis, over afscheid nemen en opnieuw beginnen, over hoop en troost. Met dit boek wou Joke de vaak onzichtbare wereld van de bijzondere jeugdzorg, die haar zo nauw aan het hart ligt, voelbaar maken. ‘De regen is warm’ werd genomineerd voor de Kleine Cervantes.

‘Aroe’ (Clavis, 2023) bestaat uit zachte, warme en inspirerende voorleesverhalen over bang zijn, piekeren, vriendschap en troost. Omdat bang zijn zoveel fijner is samen dan alleen, nodigt dit boek kinderen, ouders en andere helpers uit om te praten over angst en om er mee aan de slag te gaan.

Uitgelichte titels

Cover van boek De regen is warm

De regen is warm

Cover van boek Aroe

Aroe

Lezingen

Speelse en interactieve lezingen voor kinderen uit de lagere school:

- Aroe: Bang zijn moet je durven

Joke leest voor uit het boek. Vervolgens gaat ze in gesprek met de groep over bang zijn en piekeren en over vriendschap, troost en de kracht van verhalen. Daarna gaan de kinderen creatief aan de slag.

- Het zesde verhaal van Aroe: de magie van samen schrijven

Joke leest voor en stelt de personages uit ‘Aroe’ voor. De kinderen sprokkelen vervolgens problemen en hindernissen uit hun eigen leven. Eén van die problemen vertaalt Joke naar een verhaalpremisse in het bos van Aroe. Samen verzinnen ze het zesde verhaal van het boek en maken ze daar illustraties bij. Tenslotte gaat Joke met de kinderen in gesprek over hun verhaal en over schrijfplezier en bekijken ze welke tips uit hun verhaal ze misschien kunnen meenemen naar hun eigen leven.

Interactieve lezing (en workshop) voor jongeren vanaf 14 jaar:

- De regen is warm

Joke leest fragmenten voor en gaat met jongeren in gesprek over thema’s als opgroeien, wortels, verlies, eenzaamheid, vertrouwen en troost. Ook op de setting van het boek, een leefgroep in een instelling, kan dieper ingegaan worden. Daarbij vertelt Joke hoe jongeren uit de jeugdzorg haar geïnspireerd hebben tot het schrijven van dit boek. Aan deze lezing kan Joke ook een workshop verbinden waarin jongeren op een laagdrempelige manier zelf taal en beelden zoeken rond deze thema’s via blackout poetry.

Lezing voor ouders, leerkrachten of hulpverleners:

- Aroe: Hoe help je kinderen bij angst?

Joke vertelt hoe dit boek zichzelf begon te schrijven dankzij de bange durvers waar ze mee werkte als kinderpsychologe en gedragstherapeute. Ze leest fragmenten voor en bespreekt hoe je bange kinderen kan ondersteunen en begeleiden. Met concrete voorbeelden toont ze hoe je met een boek als ‘Aroe’ angst bespreekbaar kan maken en ermee aan de slag kan gaan.

Praktisch

- Voor de lezingen in de lagere school voorziet de organisator een beamer of digitaal schoolbord. Terwijl ze uit haar boek voorleest, toont Joke de prenten ook graag digitaal zodat ze hierover in interactie kan gaan met de kinderen.

Meer zien?

Neem contact op met Joke Benoot

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.