Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Non-fictie
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Duurzaamheid, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Nederlands, Ondernemingszin, Ruimtelijk bewustzijn, Wetenschap en techniek
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
11 – 12 jaar, 18+

Johan Lambrechts

Biografie

Johan Lambrechts (1967) begon op zijn 16de te schrijven voor het tienermagazine Top en werd mediajournalist. Later werkte hij jarenlang voor televisie. Nu schrijft hij boeken en maakt hij reportages, vooral over reizen en exploratie, voor kranten en magazines in België en Nederland. Hij geeft lezingen voor volwassenen, kinderen en voor anderstalige cursisten.

 

Het continent Antarctica loopt als een rode draad door zijn boeken. Zo vertelt Johan onder meer over de geschiedenis van de Belgische ontdekkingsreizen naar de Zuidpool en brengt hij de huidige toestand van de poolgebieden en de klimaatveranderingsproblematiek in kaart.

Uitgelichte titels

Cover van boek Antarctica: Het verhaal van de Belgen op de pool

Antarctica: Het verhaal van de Belgen op de pool

Cover van boek De eerste winter op de Zuidpool

De eerste winter op de Zuidpool

Lezingen

Een rasverteller die je publiek twee uur lang mee op sleeptouw neemt naar de koudste plek ter wereld: welke lezing je ook boekt, dit mag je altijd verwachten! Zo hoorde, voelde en zag je de Zuidpool nog nooit.

 

  1. Antarctica: Cool for kids!

Voor scholen en leerlingen tussen negen en twaalf jaar.

Wist je dat het ijs op Antarctica 4,5 kilometer dik is? 

Dat de mond van een walvis zo groot is dat je er een kleine auto in kunt parkeren?

Dat het de Belg Adrien de Gerlache uit Hasselt was die meer dan 100 jaar geleden als eerste op Antarctica overwinterde?

Weet je hoe het gekwetter van een pinguïn klinkt?

En waarom het geen goed idee is om de bedreigde ijsbeer naar de Zuidpool te verplaatsen?

Je beleeft het allemaal tijdens deze interactieve belevingslezing vol avontuur, waarbij de leerlingen ook honderduit vragen kunnen stellen.

 

  1. Belevingslezing '100% IJS - Antarctica' (volwassenen)

Eerst vertelt de auteur aan de hand van een rijkelijk geïllustreerd beeldverhaal en met veel anekdotes over de avontuurlijke Belgische exploratie van Antarctica, van pionier Adrien de Gerlache en zijn Belgica-expeditie (1897) tot de nieuwe Prinses Elisabethbasis. Daarna focust deze professioneel verzorgde lezing op de rol van Antarctica als het klimaatgeheugen van onze planeet en op het cruciale belang van het continent in de problematiek van global warming.

 

 

  1. Doelgroepenlezing gebaseerd op het Wablieft-boek ‘De eerste winter op de Zuidpool’ met een taalgebruik op maat van volwassen beginnende lezers en anderstalige cursisten (vanaf niveau 2.1).

Sommige cursisten lezen eerst klassikaal in de les Nederlands het boek, of krijgen tijdens de les een beknopte introductie tot het verhaal.

Tijdens de lezing nemen de cursisten deel aan een belevingsvoordracht (40 minuten) over Antarctica in woord en beeld. Na een korte pauze leest Johan een stukje voor uit zijn boek, en volgt er nog een interactieve vragenronde van een halfuur waarin cursisten zelf hun mening geven over het boek en vragen stellen over de Zuidpool, de aanwezigheid van de Belgen maar ook over een actueel thema als global warming.

Praktisch

  • Een groep van maximaal 80 leerlingen (schoollezing), microfoon, geluidsinstallatie, beamer, scherm.

Neem contact op met Johan Lambrechts

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.