Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Lichamelijke opvoeding en gezondheid, Mens en maatschappij, Ruimtelijk bewustzijn, Sociale vaardigheden
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, leesclub, school
Leeftijdsgroep
8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar

Jeroen Franck

Biografie

Jeroen Franck (1988) geeft les aan de bengels van het derde leerjaar van basisschool De Lintwijzer in Lint. Zijn keuze om leerkracht te worden is grotendeels te danken aan zijn passie om verhalen te vertellen. Zijn leerlingen zijn een grote inspiratiebron voor hem. Ze vertellen over hun dagdagelijkse bezigheden, over hun dromen en wat ze grappig vinden. Zo ontstond Jeroens debuutroman ‘Nestor en het magische zakhorloge’ (Beefcake Publishing, 2021) en nu het wondermooie verhaal ‘Het meisje dat door niemand werd gezien’ (Samsara Uitgeverij, 2022).

Uitgelichte titels

Cover van boek Nestor en het magische zakhorloge

Nestor en het magische zakhorloge

Lezingen

Jeroen houdt een actieve vertelsessie met allerlei doe-opdrachten voor kinderen van 9 tot 12 jaar.

Jeroen stelt zijn boek kort voor door te starten met een kringgesprek. Daarbij activeert hij voorkennis door vragen te stellen: Wat zie je op de cover? Waarover zou het verhaal kunnen gaan? Waar zou het verhaal zich afspelen? Daarna leest hij de flaptekst voor.

Jeroen leest het verdere verhaal niet voor, maar vertelt waarover het gaat, om de kinderen meer te betrekken. Jeroen stopt met vertellen op het punt dat Nestor op avontuur moet vertrekken. De vraag is of hij wel de eigenschappen heeft om een avonturier te worden. Vanaf dan is het aan de kinderen. Zij gaan Nestor helpen om ervoor te zorgen dat hij een echte avonturier wordt door verschillende opdrachten uit te voeren. Als ze een opdracht voltooien, krijgen ze een eigenschap die past bij een avonturier. Jeroen zorgt voor een grote prent van Nestor, waar ze de eigenschappen aan kunnen plakken (met velcro). Wanneer alle kwaliteiten zijn verzameld, zijn de kinderen in hun missie geslaagd en geven ze Nestor de kracht om het avontuur aan te gaan.

Volgende eigenschappen komen aan bod: kaartlezen, uithouding/behendigheid, durf, samenwerken, vertrouwen, logisch denken en dieren nabootsen. Die eigenschappen vinden de kinderen terug in een reeks enveloppen. In elke envelop zit een kwaliteit en achteraan staat de bijbehorende opdracht genoteerd. De workshop wordt afgesloten in een kring, waar Jeroen samen met de kinderen bespreekt of hun missie geslaagd is en hoe het boek zou kunnen eindigen.

Praktisch

  • De lezing vindt plaats in een (binnen)ruimte waarin een twintigtal kinderen zich makkelijk kunnen bewegen.

Neem contact op met Jeroen Franck

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.