Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Nederlands
Doelgroep
bibliotheek, school
Leeftijdsgroep
13 – 14 jaar

Jean-Claude van Rijckeghem

Biografie

Jean-Claude van Rijckeghem (1963) heeft een master in het vertalen en schrijft historische romans voor jongeren en jongvolwassenen. Zijn romans spelen zich in lang vervlogen tijden af: ‘Onheilsdochter’ (Querido, 2022) en ‘Jonkvrouw’ (Davidsfonds, 2017) in de middeleeuwen, ‘Galgenmeid’ (Davidsfonds, 2017) in de Spaanse tijd en ‘IJzerkop’ (Querido, 2021) in de vroege 19de eeuw. Hij schrijft ook scenario’s voor speelfilms en tv-series, zoals ‘Zeevonk’, ‘Aanrijding In Moscou’, ‘Amigo’s’ en ‘Een Goed Jaar’. De jeugdboeken van Jean-Claude gaan over gewone jongeren en families wier levens overhoop gehaald worden door de grote geschiedenis die op de achtergrond woedt. In zijn boeken vertelt hij over de wereld van vroeger zoals hij die heeft leren kennen tijdens het lezen van geschiedenisboeken, het praten met historici of het bezoeken van de plaatsen waar zijn romans zich afspelen. Jean-Claude houdt ervan om de geschiedenis te vertellen vanuit een vrouwelijk standpunt en in zijn romans voert hij dan ook sterke vrouwelijke hoofdpersonages op. Ook snijdt hij in zijn boeken thema’s aan die vandaag betekenis hebben, zoals gender en identiteit in ‘Onheilsdochter’ en ‘IJzerkop’.

Uitgelichte titels

Cover van boek ONHEILSDOCHTER

ONHEILSDOCHTER

Cover van boek IJZERKOP

IJZERKOP

Lezingen

In zijn lezingen zal Jean-Claude gebruik maken van een PowerPointpresentatie met illustraties die de wereld van het verhaal concreet maken. Hij begint met een korte voorstelling van zichzelf en zijn historische jeugdboeken. Daarna vertelt hij waar ‘Onheilsdochter’ over gaat en wie de twee hoofdpersonages zijn. Hij vertelt waarom hij graag boeken schrijft over de geschiedenis en wat hem specifiek aantrok in de wereld van de vroege middeleeuwen. Uit DNA onderzoek bleek dat zijn voorouders uit Denemarken afkomstig waren en dat gaf hem zin om over die wereld een verhaal te schrijven. Hij sluit aan met een fragment uit het begin van het boek, bijvoorbeeld over de menhir aan het einde van de weg die ‘Mimirs Krukje’ werd genoemd. Dan vertelt hij over de negende eeuw. Over het wereldbeeld van de Denen en dat van de Vlamingen en over de politieke situatie toen. Hij toont beelden van zijn research: munten, beeldjes, amuletten die opgegraven zijn. Dat onderdeel sluit hij af met een voorleesmoment van een fragment uit het boek. Daarna vertelt hij over de thematiek. ‘Onheilsdochter’ gaat over gender en identiteit. De goden uit de Deens/Noorse mythologie waren non-binair: Odin, Thor en Loki veranderden – als het hen uitkwam – in vrouwen. Ook waren vrouwen in het Denemarken van de negende eeuw relatief vrijer dan in het Christelijke Europa van Karel de Grote. Met mannen op zee was de samenleving er gedeeltelijk matriarchaal. De twee hoofdpersonages van het boek zijn ook jonge vrouwen die zich afvragen of ze aan hun lot kunnen ontsnappen. Hier leest Jean-Claude een fragment uit het boek voor dat die thematiek illustreert. De verteller Yngvar die op een winteravond de mythe vertelt over de muur rond Asgard en hoe de viriele twistgod Loki zwanger raakte en beviel van de achtbenige hengst Sleipnir. Hij vertelt tenslotte over de manier waarop hij schrijft, de research die hij doet (in dit geval een reis naar Denemarken), de kookwekker die hij gebruikt om zich te concentreren en de dingetjes die hij tijdens het schrijven in zijn broekzak stopt: de (replica’s van) Deense muntstukken bijvoorbeeld. En hij vertelt over de mysterieuze manier waarop een boek uiteindelijk tot stand komt. Hij eindigt met een spannende scène uit het boek: Job en Yrsa die vluchten met het schip uit Denemarken. Hij kiest een fragment dat eindigt op een ‘cliffhanger’ zodat jongeren nieuwsgierig zijn naar wat er gaat gebeuren. Hij hoopt op die manier jongeren aan te zetten tot lezen. Hopelijk voelen ze zich aangesproken om zichzelf onder te dompelen in een andere tijd. Een boek lezen of beluisteren verrijkt, onderhoudt en biedt troost.

Neem contact op met Jean-Claude van Rijckeghem

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.