Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Poëzie
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Muzische vormgeving, Nederlands, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, school
Leeftijdsgroep
0 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar

Jan Van Coillie

Biografie

Jan Van Coillie (1957) is niet alleen dichter, maar ook doctor. In 1988 promoveerde hij tot eerste ‘doctor in de kinderliteratuur’ in Vlaanderen. Voor hij met pensioen ging, doceerde hij Nederlandse taalbeheersing en jeugdliteratuur aan de KU Leuven, campus Brussel. Als leesbevorderaar publiceerde hij onder meer Leesbeesten en boekenfeesten.

Ruime bekendheid verwierven zijn poëziebloemlezingen voor kinderen en tieners. Daarom wordt hij wel eens de ‘Kinder-Komrij’ genoemd. Hij schreef ook meerdere handleidingen om met poëzie in de klas te werken. Zijn gedichten voor kleuters (onder andere in boekjes over Nellie en Cezar) zijn speels en klankrijk. Ze maken herkenbare gevoelens net even anders. Al meer dan een kwarteeuw bezoekt hij scholen en bibliotheken in Vlaanderen en Nederland om kinderen op een creatieve manier een taalbad te geven in de bodemloze vijver van de dichter.

Uitgelichte titels

Cover van boek Een stukje van de regenboog

Een stukje van de regenboog

Cover van boek Ozewiezewoze. Het ABC van de kinderliedjes K-Z

Ozewiezewoze. Het ABC van de kinderliedjes K-Z

Cover van boek Met duizend blote ogen

Met duizend blote ogen

Lezingen

Vanuit de ervaring dat kinderen en jongeren echt kunnen wegduiken in poëzie, laat Jan ze niet alleen luisteren naar gedichten, maar ook zelf experimenteren met poëtische technieken als beeldspraak, klankspel en ongewone combinaties. Hij laat ze proeven van de keuken van de dichter, zodat ze daarna mooie gedichten beter kunnen smaken en begrijpen. 

Kleuters en jonge kinderen neemt hij mee op een avontuurlijke tocht door het oerwoud, met wilde knuffeldieren en klankrijke versjes waarbij ze samen bewegen, kriebelen en spelen. Ze maken ook samen een versje op rijm.

Met kinderen en jongeren start Jan met een kort gesprek over wat poëzie bijzonder  maakt. Dan leest hij gedichten voor over onderwerpen die ze zelf mogen kiezen. Vanuit de bijzondere taal van die gedichten laat hij de deelnemers experimenteren met dichterlijke technieken. Stapsgewijs laat hij ze wegduiken in de verrassend rijke taal van de dichter, om terug boven te komen met een eigen gedicht. Vanuit die bijzondere ervaring luisteren de deelnemers opnieuw naar gedichten uit zijn bundels, die ze nu in een nieuw licht zien omdat ze de taal van de dichter van binnenuit kunnen ervaren.

Praktisch

  • De deelnemers hebben papier en schrijfgerei nodig.
  • De organisator voorziet een bord of smartboard.
Voor deze auteur kan je geen korting meer aanvragen in 2023. Er is een limiet van 15 kortingen per auteur per jaar. Uiteraard kan je wel nog een lezing zonder korting organiseren.

Neem contact op met Jan Van Coillie

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.