Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Poëzie
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Nederlands, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
18+

Jan M. Meier

Biografie

Jan M. Meier (1951) – sinds 2002 het pseudoniem van Jean-Marie Maes – was medeoprichter en redacteur van Restant, redacteur van Yang en Deus ex Machina.

Hij debuteerde met de bundel ‘Figuratie’ (Orion-Desclée de Brouwer, 1972), bekroond met de debutantenprijs voor poëzie van de provincie Oost-Vlaanderen, en publiceerde creatieve, literair-kritische en wetenschappelijke bijdragen in diverse bladen. Zijn volgende bundels, ‘Engelenspoor’ (2017), ‘Tekenen’ (2018) en ‘Grote Gevoelens’ (2020) verschenen bij Uitgeverij P. In 2022 verschijnt de bundel ‘Schetsboek’ bij dezelfde uitgever. Hij profileert zich vooral als dichter.

Uitgelichte titels

Cover van boek Engelenspoor

Engelenspoor

Cover van boek Tekenen

Tekenen

Cover van boek Grote Gevoelens

Grote Gevoelens

Lezingen

Het verhaal van poëzie kent vele aspecten. Graag licht de auteur er enkele toe aan de hand van voorbeelden uit de eigen praktijk.

Poëzie vraagt een geduldige lezing: een combinatie van aandacht en tijd.

Poëzie kan alles zijn: eenvoudig, toegankelijk, complex, rijk, intrigerend en soms al die dingen tegelijk.

Gedichten komen soms op heel verschillende wijze tot stand. Vaak is de eerste stap een snelle krabbel, een notitie in de kantlijn, enzovoort. Essentieel is de tweede stap. Daarvoor moet je letterlijk tijd maken, er voor gaan zitten, een stoel en voldoende ruimte voor een notitieboek. Jan gebruikt de jongste jaren altijd hetzelfde type schrift, A4 formaat, gelinieerd. Hij heeft een stapeltje in voorraad.

Dat helpt een ritueel te creëren. Veel in poëzie en bij het schrijven ervan heeft met rituelen te maken.

Soms is een gedicht een weeskind, staat het geheel op zichzelf. Vaker zijn gedichten stapstenen die langzaam een structuur opbouwen, waarbij als het goed zit, alles op zijn plaats lijkt te vallen.

Voor Jan is een bundel dan ook altijd méér dan een bloemlezing. De volgorde is belangrijk, er ontstaat ritmiek door de specifieke ordening. Niets gebeurt zomaar.

Gedichten in een bundel vormen één ruimte, een spel van klank, ritme en betekenis. Overal lees en hoor je echo's, zodat de bundel als een soort versterker werkt.

De auteur werk dit tijdens zijn lezingen uit aan de hand van voorbeelden uit (vooral) eigen werk.

Overigens kan de specifieke invalshoek vooraf met de organisator worden besproken.

Praktisch

  • Tijdens lezingen voor grotere groepen vraagt de auteur dat er een microfoon, geluidsversterking, beamer en laptop voorhanden is.

Neem contact op met Jan M. Meier

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.