Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Strips
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Duurzaamheid, Frans, Historisch bewustzijn, Leescompetenties, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Nederlands, Sociale vaardigheden, Wetenschap en techniek, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
18+

Jan Cumps

Biografie

Jan Cumps (1940) is gepokt en gemazeld in het (taal)onderwijs aan de KU Leuven en gepassioneerd door het fenomeen ‘strips’: volgens sommigen een vorm van ‘genegeerde’ kunst, voor anderen een vorm van ‘gegeerde’ kunst. Zijn interesse resulteerde in twee publicaties. Samen met Kurt Morissens schreef hij het boek ‘Laat ze strips lezen! Informatie en suggesties voor school, thuis en bibliotheek’ (Acco, 2007) . Nadien verdiepte hij zich in de functie van kleurgebruik in strips en schreef daarover het boek ‘Kleur in strips. Strips en kleur’ (Bonte, 2016).

Jan is ook vertaler en ‘indexist’ van het tijdschrift Stripgids. Samen met zijn collega Jack McMartin vertaalde hij het stripalbum ‘Het bedreigde evenwicht’ (Die Keure, 2014) in het Engels: ‘The Balance of Power. A Cold War Adventure’ (Hervé Claeys, 2019), en recent nog met collega Vincent Kortleven ‘Lumumba. Un homme. Une histoire. Un destin’ (Editions de Crayon Noir, 2021) in het Nederlands: ‘Lumumba. Een mens. Een geschiedenis. Een bestemming.

 

Uitgelichte titels

Cover van boek Laat ze strips lezen! Informatie en suggesties voor school, thuis en bibliotheek

Laat ze strips lezen! Informatie en suggesties voor school, thuis en bibliotheek

Cover van boek The Balance of Power. A Cold War Adventure

The Balance of Power. A Cold War Adventure

Cover van boek Van Stonehenge tot Chunnel. Vragen en antwoorden rond Engelse taal en cultuur

Van Stonehenge tot Chunnel. Vragen en antwoorden rond Engelse taal en cultuur

Lezingen

Jan biedt verschillende lezingen over strips aan: van klassieke onderwerpen als taal en literatuur of het begrip ‘graphic novel’ tot werk rond Damiaan, Congo/Afrika, de Eerste Wereldoorlog en religie. Denk je als organisator aan een specifiek onderwerp dat gelinkt kan worden aan strips? Wat het onderwerp ook is, Jan weet het als geen ander kleurrijk te illustreren aan de hand van strips.

1. In lezingen over het aspect ‘taal’ in strips zoomt Jan in op elementen als spelling, de taal van kleur, de taal van covers, de taal van censuur, vertalingen enzovoort. Hij vertelt over ‘verstripte’ titels uit de literaire canon: ‘Max Havelaar’ (Nieuw Amsterdam, 2013), ‘Kaas’ (Athenaeum, 2021), ‘De avonden’ (De Bezige Bij, 2017), ‘Turks fruit’ (Meulenhoff, 2005), en ook graphic novels als ‘Maus’ (De Bezige Bij, 2019), ‘Persepolis’ (Atlas, 2016), ‘Het achterhuis’ (Prometheus, 2022) enzovoort.

2. In lezingen over Congo en Afrika komen zowel Europese strips als 'Kivu’ (Le Lombard, 2019), ‘Katanga’ (The History Press Ltd, 2018), ‘Congo’ (De Bezige Bij, 2019), ‘De kever en de koning’ (Exhibitions International , 2020)) als Afrikaanse (‘Aya uit Yopougon’ (Uitgeverij L, 2008), ‘Congo 50’ (Roularta media Group, 2010) aan bod.

Jan verloot tijdens de lezing ook een aantal exemplaren van twee strips van striptekenaar Gilbert Declercq.

Praktisch

  • Als organisator voorzie je een beamer.

Neem contact op met Jan Cumps

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.