Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie, Proza
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
17 – 18 jaar, 18+

Ingrid Weinberger

Biografie

Ingrid Weinberger (1966) heeft een Master in de Romaanse filologie. Na een loopbaan in de privésector werkte ze als leerkracht Nederlands als tweede taal in Brussel. In haar debuutroman ‘Samuels dochter’ verweeft  ze de zoektocht naar haar familiegeschiedenis met de uitdagingen van onze multiculturele samenleving en vertelt ze een uniek en eigentijds verhaal dat de traditionele Holocaustliteratuur overstijgt.

Uitgelichte titels

Cover van boek Samuels dochter

Samuels dochter

Lezingen

‘Samuels dochter’ is een gelaagd autobiografisch verhaal dat tegen de achtergrond van de Holocaust verschillende thema’s aansnijdt zoals intergenerationeel trauma, persoonlijke ontwikkeling, en zowel culturele als religieuze identiteit. Ingrid neemt het publiek stapsgewijs mee in haar historische ontdekkingsreis en vertelt over hoe de zoektocht naar familieverleden steeds meer vragen opriep over haar eigen identiteit.

Het verhaal kadert in de herinneringseducatie maar slaat door de ervaring van Ingrid als van leerkracht Nederlands voor anderstaligen ook een brug naar het heden en de uitdagingen van de multiculturele samenleving, alsook relevante actuele maatschappelijke vraagstukken zoals migratie, integratie, culturele identiteit en burgerschap.

Afhankelijk van de doelgroep legt Ingrid tijdens haar lezingen bepaalde accenten. De focus ligt steeds op het brengen van haar persoonlijke verhaal en getuigenis, maar ze gaat daarbij ook graag in gesprek met het publiek. De lezing wordt geïllustreerd met foto’s, historische documenten en voorleesfragmenten. Voor scholen hecht ze belang aan een verkennend gesprek met de vakleerkracht(-en) om vooraf de verwachtingen en wensen af te toetsen.

Praktisch

  • Als organisator voorzie je een laptop, beamer, projectiescherm, microfoon en geluidsversterking.
  • Ingrid verplaatst zich bij voorkeur met de trein, en houdt hier indien mogelijk graag rekening mee wat betreft het eindtijdstip van de lezing.

Meer zien?

Neem contact op met Ingrid Weinberger

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.