Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Non-fictie, Proza
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Nederlands, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
18+

Ingrid Vander Veken

Biografie

Voor Ingrid Vander Veken (1948) is schrijven ontdekken. Op reis gaan, ver weg of dicht bij huis, door de tijd of door haar eigen leven. Een boek groeit uit de verwondering waarmee ze naar de wereld kijkt en de vragen die dat oproept. Aangezien die vragen telkens anders zijn, is ook elk boek anders. Ingrid houdt duidelijk niet zo van vakjes.

In haar woont iedereen die ze is geweest. Het kind dat hele dagen las, verhaaltjes verzon, boekjes maakte en toneelstukjes opvoerde. De doctor in de rechten die schrijfster wordt en haar literaire publicaties combineert met journalistiek. Het bestuurslid van PEN-Vlaanderen, dat zich inzet voor vrede en verstandhouding en uitwisseling van cultuur. De docente aan het Conservatorium of bij Creatief Schrijven, die het belangrijk vindt ervaring door te geven. De auteur die, naast proza voor volwassenen, ook columns, theater en kinderboeken schrijft.

Voor haar blijft elk boek een nieuw avontuur. Ze heeft geschreven over wat ouder worden betekent, over haar ouders en de Tweede Wereldoorlog, over de zelfmoord van haar schizofrene stiefzoon, over afscheid nemen van een huis en dierbaren, over hoe een reis naar Bali haar kijk op de westerse cultuur veranderde. Maar hoe persoonlijk deze boeken ook zijn, Ingrid wil dat ze een raam op de wereld bieden.

Het gaat haar niet om zichzelf. Bijzondere verhalen vertellen en bewaren wat kostbaar is, daar is het haar om te doen. Elk boek verrijkt haar en die rijkdom deelt ze graag met haar lezers. Zij zijn haar medereizigers.

Uitgelichte titels

Cover van boek Wat overblijft

Wat overblijft

Cover van boek Zwijgen

Zwijgen

Cover van boek Verloren

Verloren

Lezingen

Elke lezing is een ontdekking. Een uitnodiging om op reis te gaan naar één of meerdere bestemmingen of rond de wereld. Ingrid vertelt, leest, praat met het publiek.

Ze vertelt over wat het leven haar heeft geleerd en hoe dat zijn neerslag kreeg in haar werk. Over waarom ze schrijft en hoe ze dat doet, over nieuwe en terugkerende thema’ s. Over hoe het is om een huis leeg te maken of wat ze terugvond in oorlogsarchieven. Over haar confrontatie met geestesziekte of haar kennismaking met het Oosten enzovoort.

Een en ander illustreert ze met korte fragmenten. Eventueel ook met beeldmateriaal, al is dat niet noodzakelijk. Wat voor haar wel bij een lezing hoort, is een gedachtewisseling met het publiek. Daar trekt ze graag tijd voor uit, het publiek stelt dat ook erg op prijs.

Dat elk boek begint bij een vraag van Ingrid en uitmondt in vragen van lezers, is het mooiste cadeau dat ze zich als schrijver kan wensen.

Neem contact op met Ingrid Vander Veken

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.