Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Nederlands
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, leesclub, school
Leeftijdsgroep
11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar

Inge Verbruggen

Biografie

Inge Verbruggen (1974) werd door de lees- en schrijfmicrobe gebeten toen ze zes was en de bibliotheek haar tweede thuis werd. Wat wilde ze ook graag zo'n mooie boeken maken! Ze pende boeken uit de bibliotheek over om te kijken hoe lang de verhalen waren en probeerde dan verhalen te verzinnen die ongeveer even lang waren. Hele schriften vol schreef ze. Spijtig genoeg is er niets van bewaard gebleven. De droom is gebleven en na haar studies stuurde ze manuscripten op naar uitgeverijen. Zij antwoordden dat ze talent had, maar dat het nog niet goed genoeg was. Dus volgde ze meerdere schrijfcursussen om zich te verdiepen in schrijftechnische aspecten. In 2010 stuurde ze voor het eerst een kortverhaal in voor de John Flandersprijs. ‘Alexander’ (Averbode) haalde de shortlist en werd als Vlaams Filmpje uitgegeven in 2011. Enkele jaren later deed Inge weer mee met het verhaal ‘De smartphone’ (Averbode, 2014). Het Vlaams Filmpje werd unaniem door de kinderjury als winnaar gekozen en verscheen in 2014. Door de leuke reacties begon ze aan haar eerste jeugdthriller ‘Doodverklaard’ (Clavis) te schrijven. Het boek verscheen in 2017 en behaalde de tweede plaats bij de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury 2018-2019. Ook ‘Duivels spel’ (Clavis, 2019) werd genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury. In april 2021 verscheen jeugdthriller ‘Labyrint’ (Clavis). Later dat jaar bracht de uitgeverij een herwerking van het eerste boek ‘Doodverklaard’ uit.

Uitgelichte titels

Cover van boek Duivels spel

Duivels spel

Cover van boek Labyrint

Labyrint

Cover van boek Doodverklaard

Doodverklaard

Lezingen

De lezingen van Inge kunnen twee vormen aannemen. In de ene lezing vertelt ze meer over de magie van lezen en schrijven, terwijl ze in de workshop ‘Show don’t tell’ op een interactieve manier aan de slag gaat met het publiek.  

 

  1. Lezing ‘magie van lezen en schrijven’ Tijdens deze lezing vertelt Inge over wat lezen voor haar betekende tijdens haar jeugd – als een manier om uit de realiteit te ontsnappen – en hoe ze het nu als volwassene beleeft – als een ontsnapping uit het dagdagelijkse leven om wilde avonturen te beleven en goedkoop ver te reizen. Ze geeft een inkijk in haar schrijversleven en vertelt over hoe haar jeugdthrillers tot stand zijn gekomen. Nadien is er nog ruimte om vragen te stellen.  
  2. De workshop ‘Show, don’t tell’ Wat maakt dat je een boek niet kan wegleggen en je elke situatie duidelijk voor je ziet gebeuren? Waarom leef je zo mee met het personage? Door een paar simpele trucs toe te passen kan je een beeldend verhaal schrijven dat indruk zal maken bij de lezer. Show, don’t tell betekent letterlijk dat je de lezer moet laten zien wat er gebeurt, en het niet moet vertellen. In deze workshop legt Inge de schrijfterm uit aan de hand van eenvoudige voorbeelden waardoor het publiek de opgedane kennis onmiddellijk kan gebruiken. Inge geeft deze workshop bij voorkeur aan een kleine groep – maximaal 20 personen – zodat iedereen aan bod kan komen tijdens de korte schrijfopdrachten.

Praktisch

  • De organisator voorziet een beamer en scherm zodat de auteur een PowerPoint en filmpjes kan afspelen.
  • Tijdens lezingen voor grote groepen vraagt Inge dat er ook een microfoon voorhanden is.
  • De lezing en de workshop duren ongeveer een uur.

Neem contact op met Inge Verbruggen

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.