Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie, Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Mens en maatschappij, Nederlands
Doelgroep
bibliotheek, kunstenorganisatie, school, socio-culturele vereniging

Inge Rylant

Uitgelichte titels

Cover van boek Mag je haaien aaien?

Mag je haaien aaien?

Cover van boek Dat kan ik niet, dat kan ik wel

Dat kan ik niet, dat kan ik wel

Cover van boek Kunnen vogels niezen?

Kunnen vogels niezen?

Lezingen

  1. WORKSHOP 6+

Fantaseren en abstraheren. Een workshop voor kinderen tussen 6 en 8 jaar, en eerste lezers. De workshop bestaat uit twee delen, is interactief en kan drie tot vijf kwartier duren (afhankelijk van de grootte van de groep)

Deel 1: Na een korte introductie stelt Inge de boekenreeks ‘Wijze Weetjes’ voor, en leest ze verschillende vragen uit ‘Mag je haaien aaien?’ voor. Hebben kinderen andere antwoorden op de vragen, dan mogen ze die geven. Ze stimuleren elkaar in het zoeken naar alternatieve oplossingen. Humor is daarbij de beste saus! Vervolgens is er een open kringgesprek met de kinderen, waarbij ze zelf nieuwe vragen mogen bedenken. Welke vragen hebben zij in hun hoofd. Waar zijn zij echt benieuwd naar? Elke vraag maakt steeds nieuwe andere vragen wakker. De kinderen mogen alle vragen stellen die in hen opkomen. Alle vragen worden genoteerd. Daarna gaat Inge samen met de kinderen op zoek naar fantasieantwoorden. Hier kan thematisch gewerkt worden rond natuur, dieren, de aarde of algemeen zonder specifiek thema.

Deel 2: Nadat elk kind een vraag heeft gekozen, wordt er gewerkt rond illustreren en het abstraheren van beelden. Aan de hand van papieren vormen in verschillende kleuren en formaten maken de kinderen een abstracte tekening of collage die aansluit bij de vraag die het kind zich stelt. Vervolgens leren ze inzoomen en een detail uit de tekening te stileren. Zo maken ze hun eigen pagina uit een ‘Wijze Weetjes’-boek. De workshop eindigt met een klein presentatiemoment. Iedereen neemt zijn geïllustreerde pagina natuurlijk ook mee naar huis.

  1. LEZING VOLWASSENEN

Een lezing voor bibliotheekmedewerkers, boekenjuffen en -meesters, leerkrachten en iedereen die interesse heeft in Inges werk als illustrator. Aan de hand van een presentatie komt ze vertellen over haar werk. Hoe ze eraan begon, hoe haar werk en stijl evolueerden, welke opdrachten ze allemaal doet en waar ze haar inspiratie vindt. Extra nadruk ligt op haar werk als illustrator voor kinderboeken. Ze vertelt over het tot stand komen van haar boeken, hoe ze een tekening opbouwt, wat belangrijk is bij het tekenen voor (jonge) kinderen en geeft een kijkje achter de schermen. De lezing duurt een 30-tal minuten en wordt daarna gevolgd door een vraaggesprek (eventueel met moderator).

Praktisch

  • Workshop 6+: Afhankelijk van beschikbaarheid komt Inge alleen of met de auteur/vormgever van het boek. Afhankelijk van de grootte van de groep is er extra begeleiding nodig bij het knutselen.
  • Papier en boekjes brengt Inge mee, de organisator voorziet het knutselmateriaal (lijm, stiften, schaar)
  • Lezing: Inge maakt graag gebruik van een groot scherm om haar presentatie te tonen.
  • Lezingen voor grotere groepen zijn mogelijk.
  • De locatie moet bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

Neem contact op met Inge Rylant

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.