Inge Denaeghel
Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+
Onderwijs
Secundair onderwijs: buitengewoon, Secundair onderwijs ASO, Secundair onderwijs TSO, Secundair onderwijs BSO, Secundair onderwijs KSO, TSO, Hoger onderwijs, Hoger onderwijs - lerarenopleiding, Onderwijs voor volwassenen

Inge Denaeghel

Biografie

Inge Denaeghel (1968) studeerde Wijsbegeerte en Culturele antropologie aan de UGent. Vandaag inspireert ze aan diezelfde universiteit toekomstige leraren. Daarnaast werkt ze mee aan internationale projecten met een focus op het bevorderen van lezen onder jongeren door middel van gaming.

Naast lesgeven is Inge gepassioneerd door reizen. Als antropoloog trok ze sinds de jaren 1990 geregeld naar Rusland en meer bepaald de Autonome Republiek van Boerjatië. De ervaringen die ze in Siberië opdeed verwerkte ze in haar literair debuut ‘Bevroren levens’ (Manteau, 2023). In het boek horen we Sophia Lambert, een antropoloog, aan het woord die onderzoek doet naar sjamanisme, maar die tevens op zoek is naar haar eigen identiteit. Ze trekt met de trein van Moskou naar Irkoetsk en belandt in een afgelegen ondergesneeuwde blokhut waar ze Ajuna Dandarova ontmoet. De twee vrouwen zetten behoedzame stappen naar elkaar toe en proberen het verleden te ontrafelen. Het is een universeel verhaal over familiegeheimen, met specifieke aandacht voor het leven van Siberische culturen onder zowel Stalin als Poetin. 

Inge verwerkte haar eigen veldwerk in het boek. Het zijn vele boeiende ervaringen die ze doorheen de jaren opdeed; moeilijkheden die ze als antropoloog ondervond, verhalen over ontmoetingen met andere culturen waardoor ze een eigen visie op culturele verdraagzaamheid kreeg.

Uitgelichte titels

Cover van boek Bevroren levens

Bevroren levens

Lezingen

Stap mee op de Trans Siberische Express, op een reis die je van het romantische Brugge tot aan het betoverende Baikalmeer in Siberië voert en laat je onderdompelen in een onbekende leefwereld.

Algemeen

Inge Denaeghel neemt je aan de hand van haar eigen beeldmateriaal en ervaringen als antropoloog mee op een reis die leidt van Brugge, over Moskou tot in Irkoetsk.

Tijdens haar lezingen vertelt ze vol passie over haar veldwerk in Siberië en hoe ze haar eigen ervaringen verwerkte in haar literair debuut. Tijdens haar jarenlange onderzoek leerde ze de cultuur van de Boerjaten beter kennen, en wat sjamanisme vandaag de dag voor een deel van de bevolking betekent. Een ander deel van de bevolking laat zich door het Boeddhisme inspireren. Hoe leven deze mensen met verschillende geloofssystemen samen? Hoe ziet hun leefwereld, daar aan het Baikalmeer met zijn prachtige natuur, eruit? Het is een betoverende omgeving tijdens zowel barre wintermaanden als hete zomers.

Inge vertelt over haar tochten te voet over besneeuwde steppes in haar zoektocht naar ouderen die haar konden inwijden in de geheimen van hun cultuur en meer bepaald sjamanisme. Over de moeilijkheden die je als antropoloog kan ondervinden tijdens je veldwerk. De vele boeken die ze bestudeerde voor ze naar Siberië vertrok om meer te weten te komen over de geschiedenis van een voor ons onbekende cultuur. Een van die werken is van de Hongaarse antropoloog Vilmos Diószegi met zijn boek 'Tracing shamans in Siberia', waarin hij zijn treinreizen naar Siberië beschrijft en zijn moeilijkheden als antropoloog.

Inge heeft het verder ook over de warme ontmoetingen met mensen waar ze nu nog mee bevriend is. Mensen die het vandaag de dag niet makkelijk hebben door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

De lezing is een culturele en historische tocht naar de voormalige Sovjet-Unie onder Stalin en naar het huidige Rusland die hopelijk vele mensen zal inspireren om zichzelf te verdiepen in een land vol dualiteit. En die mensen zal doen inzien dat er in Rusland ontzettend veel culturen leven, elk met hun specifieke eigenheden.

Lezingen voor scholen

Tijdens haar lezingen voor scholen kan op verschillende onderwerpen worden gefocust:

  • 1ste en 2de graad SO:

Het beeld van Rusland en de culturen die er leven, wat doet de oorlog met Oekraïne met deze mensen in Siberië? (thema's: geschiedenis, cultuurwetenschappen, burgerschap). Hierbij geeft Inge een beeld van de ontdekking van Siberië, het leven van de hedendaagse culturen en de link naar het boek dat ik schreef. Tijdens deze interactieve lezing verwijst Inge ook naar andere literatuur en leest ze fragmenten voor uit haar eigen boek.

  • 2de en 3de graad SO:

Sjamanisme als geloofssysteem (thema's: godsdienst, zedenleer, moraal). Hierbij werpt Inge een blik op het sjamanisme in Siberië en het leven van de hedendaagse culturen, en linkt ze doorheen naar het boek dat ze schreef. Ook tijdens deze lezing verwijst Inge naar andere literatuur en leest ze fragmenten voor uit haar eigen boek.

Praktisch

Een lezing duurt ongeveer anderhalf uur.

Inge brengt zelf haar laptop mee. Als organisator voorzie je:

  • een beamer;
  • een projectiescherm en een afstandsbediening.

Als de organisator zelf een interviewer ter beschikking kan stellen, kan de lezing ook plaatsvinden in de vorm van een (vraag)gesprek. In dat geval is er naast geluidsversterking geen materiaal nodig.

Deelnemers kunnen het boek van Inge steeds op voorhand lezen, maar dit is geen must. Inge voorziet ook de nodige exemplaren om na afloop te verkopen en te signeren.

Neem contact op met Inge Denaeghel

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.