Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Proza
Thema’s
Burgerschap, Lichamelijke opvoeding en gezondheid, Mens en maatschappij, Nederlands, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 18+

Hervé Vandesompele

Biografie

Hervé Vandesompele (1955) vindt dat het nooit te laat is om een verborgen droom waar te maken. Na veertig jaar dienst als leraar Nederlands-Engels in de Tieltse scholengemeenschap Molenland, begon hij zijn eerste roman te schrijven. Drie jaar later verscheen ‘Ontvleugeld’ (Uitgeverij Partizaan, 2020), een boek over een pijnlijke echtscheiding en de gevolgen voor de kinderen. Als schrijver vindt Hervé het belangrijk om maatschappelijke thema’s aan te kaarten. Daarnaast is het vooral zijn passie voor de Nederlandse taal die zijn pen in beweging zet. Momenteel maakt Hervé ook plannen voor een tweede boek.

Uitgelichte titels

Cover van boek Ontvleugeld

Ontvleugeld

Lezingen

1. Lezing voor scholen (2 lesuren)

 

De leerlingen worden via een vooraf bezorgde vragenlijst geprikkeld om interactief deel te nemen aan de lezing. Hervé ziet die als een dialoog: gaan jullie samen met hem aan de slag?

 

Hervé gaat beknopt in op het verhaal en het hoofdthema van zijn roman: de impact van echtscheiding op kinderen. Hij leest een drietal fragmenten voor, die focussen op de gedachten van Julia, Laura en Arno. Vervolgens start Hervé een gesprek over wat de leerlingen aanzet om een boek te lezen. Misschien spreekt de titel, de cover of de flaptekst hen het meeste aan? Of zijn het genre of de liefde voor de Nederlandse taal eerder een drijfveer? Sommige leerlingen verduidelijken misschien net liever wat hen ervan weerhoudt een boek te lezen. Ten slotte staat Hervé stil bij de criteria die hij belangrijk vindt: vlotte leesbaarheid, schrijfstijl, poëtisch taalgebruik, een meeslepend verhaal, de opbouw en symboliek.

 

2. Lezing voor sociaal-culturele verenigingen, bibliotheken, leesclubs

 

Hervé gaat dieper in op de inhoud van het verhaal en legt uit wat hem ertoe heeft aangezet deze roman te schrijven. Hij doet dat afwisselend door te vertellen, voor te lezen en in dialoog te gaan met zijn publiek. De twee belangrijkste thema’s zijn de impact van een echtscheiding op de kinderen en de ziekte ALS.

 

Hervé leest een aantal fragmenten uit de roman voor en schetst zo een beeld van de impact van de plotse breuk op de betrokken personen. Hij vertelt ook meer over ‘het huis’, dat in het verhaal de onpartijdige waarnemer is. Vervolgens wordt de ziekte ALS aangehaald: hoe werd deze verweven in de roman? Na de fragmenten gaat Hervé steeds in gesprek met het publiek.

 

Daarnaast is er ook ruimte voor het belichten van het poëtisch taalgebruik, de schrijfstijl, de opbouw van de roman en de symboliek.

Praktisch

  • Bij een lezing voor scholen bestaat het publiek uit maximaal drie klasgroepen.

Neem contact op met Hervé Vandesompele

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.