Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie, Proza
Thema’s
Burgerschap, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Nederlands, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
15 – 18 jaar, 18+

Gretel Van den Broek

Biografie

Gretel Van den Broek (1964) groeide vanuit haar journalistieke werk naar literaire non-fictie en fictie, waarin stijl en een strakke verhaallijn centraal staan. In haar laatste roman ‘Heldendom’ (Borgerhoff & Lamberigts, 2021), gebaseerd op het verhaal van haar grootvader die verzetsman was, reflecteert ze oude thema's in spiegels van vandaag. Voor haar volgende boek herschrijft ze een oude poëtische tekst en legt ze deze in de handen van een zoekend en dichtend personage. Als schrijfdocente aan de Podiumacademie Lier begeleidt ze daarnaast beginnende schrijvers in lessen literaire non-fictie, waarin de grenzen tussen feit en fictie in vraag worden gesteld.

 

Sinds enkele jaren trekt Gretel wekelijks naar woonzorgcentrum Paradijs om er de levensverhalen van enkele bewoners neer te schrijven. Soms liggen de herinneringen nog voor het grijpen, soms verloopt het proces wat moeizamer. Het resultaat is telkens het naslagwerk ‘Hedde tijd?’. Inmiddels zijn er al twee edities verschenen.

Uitgelichte titels

Cover van boek Heldendom

Heldendom

Cover van boek Drie dokters

Drie dokters

Cover van boek Huizen

Huizen

Lezingen

Een lezing van Gretel kan verschillende vormen aannemen. De lezing ‘Vergeten verzet, verzet verteld’ vertrekt vanuit de roman ‘Heldendom’en start met een historische inleiding, gebaseerd op het geschiedkundige werk van Bruno de Wever. Daarna vertelt Gretel hoe het verhaal van haar grootvader vorm kreeg, hoe het met de feiten verweven is en hoe het nieuwe reflectie toevoegt aan een oud verhaal. De lezing wordt opgeleukt aan de hand van beelden, foto’s en leesfragmenten.

Gretel organiseert daarnaast ook schrijfworkshops voor schrijvers in spe, waarin ze aan de hand van enkele fragmenten uitlegt op welke manier je als auteur kan spelen met feit en fictie. Tenslotte geeft Gretel ook lezingen rond het levensverhalenproject ‘Hedde Tijd’.

Neem contact op met Gretel Van den Broek

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.