Goedele Ghijsen
Biografie
Goedele Ghijsen (1974) leeft van taal. Als klein meisje kroop ze in de kruin van de appelboom om ongestoord te kunnen lezen, tegenwoordig is haar huis geïsoleerd met boeken. Het liefste wat ze doet, is letters zaaien, woorden proeven, zinnen snoeien en verhalen oogsten.
Goedele volgde schrijflessen bij GA voor Kunst in Genk en aan de SchrijversAcademie van Creatief Schrijven in Antwerpen. Sindsdien ging de boekenwereld voor haar open. Sinds 2020 geeft ze ook zelf les in creatief schrijven aan jongeren en volwassenen. Als master Jeugdliteratuur (Tilburg University) kan ze ook eindeloos vertellen over het belang van lezen en voorlezen voor een kind.
Ze publiceerde verschillende verhalen en groeiboeken voor eerste lezers bij uitgeverij Van In, Van Halewyck en Davidsfonds/Infodok. In 2021 verscheen 'Vluchtweg' bij Davidsfonds/Infodok, haar eerste boek voor jongeren. Dat boek werd genomineerd voor de Leesjury en kreeg een White Raven van de Internationale Jugendbibliothek. In 2023 volgde het boek ‘Onderstroom’ voor jongeren.
Jongeren die niet graag lezen worden vaak gegrepen door haar verhalen omdat ze kort en niet te moeilijk zijn, echte lezers genieten dan weer van de gelaagdheid van haar verhalen.
Goedele geeft met enthousiasme lezingen over schrijven en inspirerende workshops creatief schrijven. 'Zeker voor herhaling vatbaar!' aldus een organisator.
Uitgelichte titels
Vluchtweg
Mijn eerste survivalgroeiboek – In het bos
Onderstroom
Lezingen
Goedele biedt verschillende lezingopties aan:
Een blik op de wereld – vanaf het tweede middelbaar
Lezing over hoe ik met vallen en opstaan moest ontdekken waar ik zelf goed in was, over hoe lezen me gered heeft toen ik een klein meisje was, over mijn hoofd vol verhalen. Aan de hand van fragmenten uit 'Vluchtweg' en 'Onderstroom' gaan we in gesprek over hoe elk verhaal meerdere kanten heeft en ontdekken we dat je door te lezen in de schoenen van heel veel andere mensen kan gaan staan.
“De lezing van Goedele Ghijsen was perfect geschikt voor onze doelgroep: jonge lezers van 14-15 jaar.”
Een voorleessessie – kan in groep
Aan de hand van een aantal voorleesfragmenten en kleine opdrachten voor de leerlingen met foto’s en muziek stel ik de personages en de thema’s van mijn boeken aan de leerlingen voor.
Creatief schrijven – Een blik op de wereld – workshop rond vertelperspectief – per klas
Op basis van een aantal schrijfaanzetten vanuit Vluchtweg en Onderstroom spelen de leerlingen met de blik van het personage op een verhaal. Zo ontdekken ze dat schrijven spelen is en ondervinden ze dat iedereen zijn eigen kant van het verhaal heeft.
“Het was een leerzame en inspirerende workshop die bijdroeg aan hun enthousiasme voor schrijven. Zeker voor herhaling vatbaar!”
Groter groeien dan je bent – alle groepen van de lagere school – kan in groep
Voor lezers van de lagere school kan ik een lezing geven over hoe ik schrijver ben geworden en over hoe een boek ontstaat. In dat verhaal komt terug dat ik zelf moeite heb gehad met leren lezen en schrijven en dat je goed in iets kan worden als je genoeg oefent. Voor veel leerlingen is het belangrijk om te ontdekken dat er grote mensen zijn die plezier hebben in hun job, maar waar het toch niet allemaal vanzelf is gegaan. Natuurlijk lees ik ook een stukje voor uit Sep gaat op reis en In het bos. We ontdekken samen ook hoeveel mensen er werken aan een boek.
Praktisch
· Een lezing, voorleessessie of een workshop duurt een lesuur.
· Voor de lezingen of voorleessessie heeft Goedele een beamer met een aangesloten computer/laptop of een smartboard nodig.
· Voor de workshop creatief schrijven hebben de leerlingen enkel pen en papier nodig.
· Lezingen zijn ook online mogelijk.
· Een lezing voor één klasgroep kost 175 euro. Als je meer lezingen op één dag plant, dan krijgen jullie korting; als je meer groepen bundelt, worden de lezingen duurder. Vraag zeker meer info als je het hele overzicht wil.
· Heb je nog vragen of organiseer je graag een lezing op maat? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Goedele via het contactformulier onderaan deze pagina!
THEMA’S
· Identiteit - Pesten - Racisme – Vriendschap Subthema's: Traumaverwerking - Moeilijke thuissituatie – Groepsdruk