Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, cultuurcentrum, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+

Gie van den Berghe

Biografie

Gie van den Berghe (1945) is een autodidact die op latere leeftijd ethicus en historicus is geworden. Een gedreven en kritisch onderzoeker over allerhande onderwerpen, met de geschiedenis van nazikampen (en getuigenissen over die kampen) als langdurige specialisatie.

In 'Kijken zonder zien' (Pelckmans, 2011) belicht Gie verscheidene, doorgaans fout gepresenteerde foto's over belangrijke historische gebeurtenissen. Al doende legt hij zich toe op de verschillen tussen het eerder passieve kijken en het actieve zien (want alles is altijd een interpretatie).

Met 'De mens voorbij' (De Bezige Bij, 2008) werpt Gie een kritische blik op (het ontstaan van) het filosofische en wetenschappelijke denkkader dat de eugenetica ziet als geschikt instrument van bevolkingspolitiek. Daarin zoomt hij bijvoorbeeld in op de sterilisatie en euthanasie van mensen met mentale en fysieke beperkingen, tot uiteindelijk ook het raciaal gemotiveerde lot van Joden, Roma en Sinti.

Momenteel is Gie bezig aan een nieuw boek over de merkwaardige escalatie van de jodenvervolging tot de jodenuitroeiing, en hoe de geschiedenis van getto Theresienstadt daar deel ging van uit maken.

Uitgelichte titels

Cover van boek De mens voorbij

De mens voorbij

Cover van boek Kijken zonder zien. Omgaan met historische foto's

Kijken zonder zien. Omgaan met historische foto's

Lezingen

Gie geeft lezingen over tal van onderwerpen. De gespreksstof wordt steeds ondersteund door afbeeldingen die getoond worden in een Powerpoint-presentatie. Het onderwerp van de lezing wordt op een laagdrempelige en verstaanbare wijze gebracht. Mogelijke thema's zijn:  

  • 'Kijken en zien'

Door middel van optische illusies maakt Gie duidelijk hoe het relatief passieve 'kijken' en het actievere 'zien' (de interpretatie van datgene dat bekeken wordt) en ook ons denken in verregaande mate worden bepaald door wat we op basis van ons verleden en kennis verwachten.

  • 'Van jodenvervolging tot jodenuitroeiing'

Gie gaat in op de verschillende fasen van deze (toen onvoorspelbare) escalatie.  

  • 'Eugenetica'

Hier komt de geschiedenis van deze door Francis Galton (neef van Charles Darwin) bedachte discipline (ook wel 'mensverbetering' genoemd) aan bod. Gie bespreekt ook de doorwerking in het Westen met inbegrip van nazi-Duitsland. Het woord 'eugenetica' werd nadien taboe, de praktijk evenwel niet.

Praktisch

  • Als organisator voorzie je een projector met bijhorend scherm en een laptop waarop een Powerpoint-presentatie kan worden afgespeeld.

Neem contact op met Gie van den Berghe

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.