Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie, Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Mens en maatschappij, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar

Gheleyne Bastiaen

Biografie

Gheleyne Bastiaen (1993) is illustratrice en auteur. Ze studeerde Beeldende vormgeving aan LUCA School of Arts en werkt sindsdien als freelancer voor verschillende magazines. Naast haar editoriaal werk illustreert ze voor verschillende campagnes, vaak met een sociaal-maatschappelijke inslag. 

In haar illustraties staan mensen centraal en speelt ze graag met uitvergrote, ronde vormen. Bij elk beeld schept ze met beperkte elementen en een uitgesproken kleurenpalet een eigen universum. Ze schenkt ook aandacht aan het weergeven van een diverse en inclusieve samenleving. In kinderboeken creëert ze steeds een wisselwerking tussen beeld en tekst en verstopt ze komische details in de prenten.

Uitgelichte titels

Cover van boek Dino's en hoe ze te verstoppen

Dino's en hoe ze te verstoppen

Lezingen

Een lezing start met voorlezen uit het boek ‘Dino’s en hoe ze te verstoppen’ (Pelckmans, 2023) terwijl de illustraties geprojecteerd worden. Hierna wordt het boek met de groep besproken en onderzoeken we samen welke thema’s in het verhaal te vinden zijn. De bedoeling is om de kinderen te doen nadenken over de verschillende (soms tegenstrijdige) subtekst die je meekrijgt in een verhaal. Dit doen we aan de hand van enkele korte vragen over de tekst in Dino's. Bij de jongste doelgroep (6-8 jaar)  wordt er vooral naar de algemene thema’s zoals verwachtingen, vooroordelen, scheiding en jezelf leren zijn gezocht. Bij de oudere kinderen wordt er dieper ingegaan op of je verschillende interpretaties kan geven aan hetzelfde verhaal. We gaan ook samen in gesprek over hoe ze zelf met de thema’s omgaan: ‘zijn er dingen die ze niet goed durven tonen?’ ‘Hebben mama, papa, hun omgeving soms verwachtingen die niet kloppen?’

Na dit eerste deel volgt er een workshop waarbij de kinderen Dino leren tekenen en een kort rijmpje verzinnen over wat je samen met je dinovriend kan uitspoken. Ze krijgen de opdracht om met slechts enkele kleuren hun tekening uit te werken, net zoals in het boek! Bij de workshop wordt aandacht besteed aan hoe beeld en tekst elkaar kunnen versterken of aanvullen: ‘Moet alles in de tekst ook afgebeeld worden om het idee duidelijk te maken? Kan ik dingen weglaten of juist iets geks toevoegen?’. Als de leeftijd dit toelaat, bekijken we bij het rijmpje of we met minder voor de hand liggende woorden kunnen beschrijven wat Dino en het kind samen doen.

 

Praktisch

  • De lezing en workshop duren samen 1 uur.
  • Een groep bestaat uit maximaal 20 kinderen. Liefst is er ruimte om in een cirkel samen te werken en het boek te bespreken.
  • Gheleyne projecteert graag de beelden zodat iedereen vlot kan meevolgen. De organisatie voorziet hiervoor een beamer en scherm of een digitaal bord. Het overige materiaal wordt voorzien door de illustratrice zelf.

 

Neem contact op met Gheleyne Bastiaen

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.