Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Economische en financiële competenties, Mens en maatschappij, Nederlands, Ondernemingszin, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar

Gerlinde De Bruycker

Biografie

Gerlinde De Bruycker (1984) schrijft jeugdboeken, werkt als zelfstandig copywriter en runt de juwelenwebshop wolfkat.be. Je kunt haar maar moeilijk in één hokje duwen. Met haar jeugdboeken is het net zo. Als journalist kwam Gerlinde af en toe backstage op grote muziekfestivals. Zo ontstond het idee voor haar eerste jeugdboek, ‘Festival!’ (Clavis, 2014), waarin een groepje tieners hun eerste onvergetelijke festival beleeft. Nadien volgde ‘De appelflop’ (Clavis, 2020), over twee rivaliserende bakkers die elkaar bekogelen met appelflappen en oliebollen. Hoe ze juist op dat idee kwam? Gerlinde weet het nog altijd niet. Ze lust niet eens appelflappen. Wel trekt ze maar al te graag een blik verbeelding open in haar verhalen en schrijft ze over personages die je in het echte leven nooit zou tegenkomen: Tina Trucker, Oma Appelmoe, Bill Bolleboos... Mogen ze ook eens in jouw klas op bezoek komen?

Uitgelichte titels

Cover van boek De appelflop

De appelflop

Cover van boek Festival!

Festival!

Lezingen

In haar lezing vertelt Gerlinde vol vuur over haar boeken en over het schrijverschap. Hoe begin je aan een boek? Welke hobbels kom je onderweg tegen en hoe pakken andere schrijvers het aan? Hoe vind je een uitgeverij en hoe kiest de uitgever uit al die stapels manuscripten? Hoelang blijft een boek in de boekhandel liggen? En vooral: word je van schrijven rijk?

 

Aan de hand van haar eigen verhaal legt Gerlinde in vier stappen uit hoe een boek ontstaat: het idee, het schrijven, de uitgeverij, de boekhandel. Een handige leidraad, al laat ze zich vooral leiden door de vele vragen die de leerlingen op haar afvuren. Ze vindt het heerlijk om hun nieuwsgierigheid te voelen en daarmee aan de slag te gaan. Een lezing van Gerlinde is dus niet: ‘60 minuten praten en nadien 5 minuten vragen stellen’. Hoe meer interactie, hoe beter!

 

Tussendoor maakt Gerlinde ook tijd voor een korte, prikkelende schrijfopdracht van tien minuten. Daar gaan de meeste leerlingen enthousiast in mee, ook diegenen die niet graag lezen of schrijven.

 

Gerlinde illustreert haar lezing op een speelse manier met gelamineerde afbeeldingen, waaronder illustraties uit het boek ‘De appelflop’. Door proeftekeningen en schetsen naast de afgewerkte illustraties te leggen legt ze uit hoe de illustraties tot stand zijn gekomen. Ook toont ze enkele korte filmpjes van de illustrator.

 

Eindigen doet ze met een korte quiz (de auteur tegen de klas) en als echte afsluiter leest ze een fragment voor uit één van haar boeken.

Praktisch

  • Een beeldscherm met bluetooth-verbinding is handig om filmpjes te kunnen tonen.
  • Een lezing duurt meestal 75 à 90 minuten, met een kleine pauze. Maar het kan ook korter, natuurlijk! Gerlinde past elke lezing aan de doelgroep aan.
  • Gerlinde vraagt 225 euro per lezing, vanaf de derde lezing op één dag gaat het om 175 euro. De vervoerskosten van en naar een lezing komen hier nog bij.  Je kan voor elke lezing 100 euro subsidiekorting aanvragen, ook als ze op dezelfde dag vallen.  

Neem contact op met Gerlinde De Bruycker

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.