Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Proza
Thema’s
Lichamelijke opvoeding en gezondheid, Mens en maatschappij, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
18+

Eva De Groote

Biografie

Sinds 2017 is Eva De Groote (1974) onafhankelijk aan de slag als schrijver en audiomaker. Haar literair debuut 'Na de regen' verscheen in 2018 bij Manteau (Standaard Uitgeverij). In 2021 verscheen haar tweede roman. 'Grond' (Manteau) is het verhaal over een queeste naar wortels en over de kracht waarmee overleden familieleden ook vandaag soms nog de touwtjes in handen lijken te hebben. Een roman over onverwachte verwantschappen op al even onverwachte plaatsen. En over de natuur, die er altijd is om naar terug te keren.

 

Eva vertelt ook graag verhalen in de vorm van audio. Daarvoor werkt ze meestal samen met muzikant/geluidskunstenaar Ruben Nachtergaele. Als Audiomakerij Selkie ontwikkelt het duo audioreizen waarin ze aan de slag gaan met muziek, geluid en tekst.

 

In tweeluik met de roman 'Grond’ kwam de podcast 'Nabij' uit, het verhaal van een grootmoeder die nooit grootmoeder werd. Eva maakte de voorbije jaren heel wat audioverhalen in opdracht. Dit is haar eigen verhaal: “Odette, de moeder van mijn moeder, stierf nog voor ik geboren werd. Er werd nooit over haar gesproken. Ook niet over de broer die er ooit was en die vijf maanden na de dood van zijn moeder verongelukte. Was hij haar gevolgd in het graf? Was er iets mis met hem? Waarom wilde niemand over hen spreken? Ik groeide op zonder antwoorden. Toen ik ouder werd begon ik meer en meer te beseffen dat die familieleden die ik nooit had gekend wel degelijk hun stempel drukten op de levens van de levenden vandaag, ook op het mijne.”

Uitgelichte titels

Cover van boek Na de regen

Na de regen

Cover van boek Grond

Grond

Lezingen

Samen met collectief Sídhe, dat werkt rond verwildering en transformatie, ontwikkelde Eva een workshop op basis van haar roman 'Grond'. Iedere familie heeft haar grote verhalen en haar luide vertellers. Vaak zijn er ook andere verhalen te vinden, meer in de luwte, meer subtiel. Verhalen van mensen die zijn weggestopt in de plooien van het verleden, mensen die misschien niet werden gehoord of gezien. De kleine verhalen naast de grote ingesleten anekdotes.

Tijdens haar workshop neemt Eva je mee op onderzoek in je eigen familiesysteem. Het vertrekpunt is haar roman ‘Grond’ over een jonge geadopteerde vrouw die op zoek gaat naar haar biologische wortels. In de bijbehorende podcast ‘Nabij’ ging ze op zoek naar haar eigen familiegeschiedenis en ontdekte ze dat overledenen soms nog roeren in de levens van vandaag.

In deze workshop verken je je eigen wortels en verlangens. Je komt meer te weten over het proces achter de podcast en het boek. Via een eenvoudige oefening maak je kennis met opstellingswerk. In een zacht woelen geef je zuurstof aan je eigen grond. Je vertrekt terug naar huis met inspiratie over je voorouderlijn.

Praktisch

  • Eva geeft workshops voor groepen van 12 tot 18 personen.

Neem contact op met Eva De Groote

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.