Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Poëzie
Thema’s
Burgerschap, Duurzaamheid, Mens en maatschappij, Ruimtelijk bewustzijn, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 18+

Etienne Colman

Biografie

Etienne Colman (1950) werd geboren in Temse en woont in Hamme.

Hij was leerkracht Nederlands en Engels.

Vanaf 2013 heeft hij een stuk van zijn hart verloren aan Laos waar hij elk jaar naar toe trekt om er Engels te onderwijzen. Getuige daarvan is zijn bundel uit 2017 ‘Laos in spreidstand

Hij schreef 1 toneelstuk en 7 poëziebundels.

Hij werd gepubliceerd in literaire tijdschriften en werd opgenomen in bloemlezingen.

Gedichten van hem werden verscheidene keren bekroond.

Tal van zijn gedichten hangen op panelen in het straatbeeld of de publieke ruimte.

Sommige maken deel uit van poëzieroutes, zoals het gedicht ‘Plankenkoorts’ bijvoorbeeld dat hij schreef in opdracht voor het gelijknamige sociaal-artistiek project in 2022-2023. Het staat op de kade van de Dender in de binnenstad van Dendermonde.

In dit project begeleidde hij kwetsbare jongeren bij het schrijven van gedichten.

Colman werd voor het schooljaar 2023-2024 door Literatuur Vlaanderen geselecteerd voor een Auteursresidentie op Campus De Reynaert in Tielt met het doel om samen met leerlingen uit het 4de en 5de jaar Arbeidsmarkt een poëziebundel te schrijven.

Bibliografie

- 1970: DRUIPSTENEN (toneelstuk) gecreëerd door RAT in regie van Eric De Corte

- 1989: ALS EEN SCHUWE SPIEDER (dichtbundel) Uitgeverij Dilbeekse Cahiers

- 1997: LIJFBESTAND (dichtbundel) Uitgeverij Kappa

- 2013: FACADES (dichtbundel) Uitgeverij C. de Vries-Brouwers

- 2014: LOOPGRAF (dichtbundel) Uitgeverij C. de Vries-Brouwers

- 2017: LAOS IN SPREIDSTAND (dichtbundel) Uitgeverij C. de Vries-Brouwers

- 2020: BLIJF VAN MIJ (dichtbundel) Uitgeverij C. de Vries-Brouwers

- 2023: ZONDE VAN HET LEVEN) (dichtbundel) Uitgeverij C. de Vries-Brouwers

 

Uitgelichte titels

Cover van boek Zonde van het leven

Zonde van het leven

Cover van boek Laos in spreidstand

Laos in spreidstand

Cover van boek Blijf van mij

Blijf van mij

Lezingen

Etienne leest voor uit zijn eigen werk en licht het toe. Hij vertelt hoe een gedicht ontstaat en groeit tot wat het uiteindelijk is. Hij legt uit wat hij juist bedoelt met ‘dubbele bodems’, een concept dat hij veel gebruikt in zijn poëzie. Poëzie in opdracht is voor hem geen vies woord en hij verwijst naar de geschiedenis van ‘kunst in opdracht’.

Hij is een aanhanger van de stelling ‘Poëzie is een daad van ontkenning’. Hij verklaart waarom. Zelf schreef hij ‘Elke dichter liegt zijn eigen waarheid’.

In poëzie is de directe verstaanbaarheid niet aan de orde. Anders dreigt ze snel consumeerbaar te worden. Het doet er in feite niet toe wat de dichter bedoelt, maar wat de lezer ervaart als hij het gedicht leest.

Op het einde van zijn lezing krijgt het publiek de mogelijkheid om vragen te stellen.

 

Recensies over zijn nieuwste bundel ZONDE VAN HET LEVEN

Harde openhartigheid

‘Met zijn nieuwe bundel zette ‘wereldburger’ Etienne Colman zich op de ‘literaire’ kaart als een authentieke en eigenzinnige dichter. Hij houdt zichzelf, en bij uitbreiding de gehele mensheid, een spiegel voor. Zijn sterkte als dichter schuilt in het samengaan van vorm en inhoud, in de hem kenmerkende ironische stijl. De auteur houdt van dubbele bodems en verwerkte er ook een in de titel van zijn jongste bundel. Ondanks de implicatie dat de mens dikwijls het leven verkwist door verkeerde keuzes te maken, wijst Zonde van het leven vooral op het omgekeerde, namelijk op het waardevolle van het bestaan. (Andreas Van Rompaey)

Het poëtisch domein van Colman is een ruw terrein. Hij spreekt zich indringend en eerlijk uit over wat hem bezig houdt. Hij strijkt niets glad. Vrijblijvendheid, een geforceerde hang naar harmonie of een gemakkelijke berusting komen we in zijn gedichten niet tegen. Zonde van het leven is een mix van bekentenis, rekenschap en tegenspraak. De inhoud en de enigszins turbulente vorm sluiten goed bij elkaar aan. Colman creëert een inzicht dat niet gerust stelt. In zijn poëzie is plaats voor maatschappijkritiek en ironie. Dat laatste blijkt ook uit de titel van de bundel. Ironie en gevoel voor de paradox maken van deze bundel iets dat uitstijgt boven het particuliere gemonkel van een grumpy old man. Het leven is meedogenloos, omdat de mens meedogenloos is. Colman spaart zichzelf wat dat betreft niet. Zonde van het leven is een tamelijk ongenadig zelfonderzoek.

Het gaat uiteindelijk om zeggingskracht en zuiverheid. Om dat te bereiken schept Colman een poëzie die beweeglijk en dynamisch is. Zonde van het leven, zijn zevende bundel, is geen statische eindbalans. De gedichten laten een organisch proces zien, van denken, voelen en dichten. Het is niet verwonderlijk dat het resultaat ook op een heel eigen manier provocatief is. Als je reflecteert, doorprikt en tegen het licht houdt, raak je zaken die de eerlijke lezer confronteren met zijn eigen hebbelijkheden.

Poëzie die uitdaagt en die wringt: deze dichter verdient aandacht.

(Erick Kila)

‘Geen dier dat meer zijn eigen nest vervuilt’

Etienne Colman schrijft geen vrijblijvende poëzie, geen poëzie die troost, geen poëzie als pleister op een wonde. Hij vertrouwt genadeloze en illusieloze gedichten aan het papier toe, verzen als enterhaken die zich venijnig in je hoofd planten en er mentale bloedsporen achterlaten. Colman maakt in zijn poëzie een meedogenloze staat van de wereld op. Hij spaart niets of niemand, ook zichzelf niet.

Mijn advies: lees deze mens zijn bundel Zonde van het leven, want er staat iets noodzakelijks in op het spel dat verder reikt dan ‘a play of words’. (Patrick Auwelaert)

Neem contact op met Etienne Colman

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.