Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie
Thema’s
Andere talen, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, leesclub, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
18+

Erik De Keersmaecker

Biografie

Erik De keersmaecker (1960) is een gediplomeerd historicus die verliefd werd op Groot-Brittannië. In de jaren 1990 publiceerde twee reisgidsen, over Kent en Sussex, en hij pikte de schrijversdraad weer op in samenwerking met Harry De Paepe. Samen schreven ze ‘Haunted’ (Ertsberg, 2022), een boek over de geesten en spoken van over het Kanaal, en waarom de Britten daar zo gek op zijn. Net zoals het boek gaat de lezing over de unieke band van Britten met hun spoken, en waar die fascinatie dan wel vandaan komt. De unieke Britse vertel- en leescultuur over die materie speelt daarin een grote rol en Erik hoopt dan ook dat auteurs als M.R. James en E.F. Benson herontdekt zullen worden. Ook de typische Britse humor en flegmatiek rond het onderwerp komen aan bod in de lezing.

Uitgelichte titels

Cover van boek Haunted

Haunted

Lezingen

In de lezing licht Erik op een lichte en humoristische wijze toe hoe de Britten staan tegenover de wereld der spoken. 40% van de Britten gelooft er immers in en in de lezing wordt duidelijk gemaakt waar dat vandaan komt. Het startte met de gothic novel die in de 18de eeuw populair werd en het spook definitief introduceerde in de literaire wereld. In de Victoriaanse tijd werd het voorlezen van een griezelverhaal met Kerstavond heel populair en tientallen auteurs schreven hiervoor gepaste verhalen waarvan sommige heel bekend werden. De traditie werd voortgezet op radio en televisie toen deze populair werden. Grotendeels hierdoor praten de Britten graag over de vreemde gebeurtenissen in hun omgeving, en heeft een huisspook zelfs iets prestigieus (als het tenminste geen akelige poltergeist is). Wie denkt dat het gegeven ouderwets is, mist: er bestaat zelfs een Tesla-spook, en elk jaar duiken er nieuwe verhalen op. Daarom eindigt de lezing met een overzicht van wat dat dan wel is, zo’n Brits spook, waarom het eigenlijk hier nog ronddwaalt en zelfs hoe je ze kan vinden. Een Britse opsomming van de soorten spoken is tegelijk het beste bewijs van hun diepe geloof in de geestenwereld: want wie rangschikt er nu iets dat niet bestaat ? Waar Harry De Paepe, de co-auteur, veel aandacht schenkt aan de upper-class ligt Erik’s interesse meer bij de lower-class ghost die rondhangt in arbeidershuizen, pubs en rond voorwerpen, en waarover wordt geschreven in de kranten, niet in de toeristische gidsen. Het boek en dus ook de lezing is dan ook een kennismaking met de rijke geschiedenis van het Britse spook, en hoopt de interesse op te wekken in de rijke literatuur, zowel in fictie als non-fictie, rond dit onderwerp.

 

Praktisch

- De organisator voorziet een beamer en scherm.

Neem contact op met Erik De Keersmaecker

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.