Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie, Proza
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
18+

Eric Rinckhout

Biografie

Eric Rinckhout (1956) is journalist en schrijver. Hij heeft 25 jaar over beeldende kunst en literatuur geschreven voor De Morgen. Schrijven voor een krant betekent bevattelijk en helder communiceren, en de lezer overtuigen met duidelijke argumenten. Die principes gelden uiteraard ook voor zijn lezingen, waarin Eric woord én beeld gebruikt

In artikelen over beeldende kunst - zeker de hedendaagse - wordt al te vaak een moeilijk ontcijferbare geheimtaal gebruikt. Daar is Eric altijd tegen ingegaan. Ook over hedendaagse kunst en kunst in het algemeen kan open en bevattelijk gecommuniceerd worden. Een voorbeeld daarvan is zijn wekelijkse rubriek ‘Ontrafeld’ in De Morgen, waarin hij aan de hand van details uit een schilderij het verhaal van werk en kunstenaar bracht. Vijftig van die stukken zijn gebundeld in het boek ‘Ontrafeld’ (Borgerhoff & Lamberigts, 2014). Die aanpak gebruikte Eric ook voor zijn boek over René Magritte. Het is tevens de basis voor zijn lezingen over kunst zoals ‘De troost van schoonheid’, ‘Girl Power’, en ‘Kunst en cultuur in Zuid-Frankrijk’.

Eric is ook een sterke bewonderaar van het oeuvre van Willem Elsschot. Inmiddels heeft hij drie boeken over hem geschreven: over het Dwaallicht, over zijn Antwerpse romans en over Villa des Roses en Parijs. Ook in de lezingen over Willem Elsschot staat enthousiasme centraal en kijkt Eric met een hedendaagse bril naar de relevantie van deze auteur.

Uitgelichte titels

Cover van boek Magritte ontsluierd. Een biografie in 50 beelden

Magritte ontsluierd. Een biografie in 50 beelden

Cover van boek Roger Raveel. Het mysterie van het alledaagse

Roger Raveel. Het mysterie van het alledaagse

Cover van boek Willem Elsschot in Parijs

Willem Elsschot in Parijs

Lezingen

Eric geeft drie soorten lezingen, die steeds ondersteund worden door beeldmateriaal:

  1. In de lezingen over Willem Elsschot heeft Eric het over het leven en het werk van de schrijver en over het boek of de boeken van Elsschot waarop de organisator graag wil focussen. Dat kan ‘Het Dwaallicht’ (1946) zijn, de Antwerpse Romans of Villa des Roses (1913), in het licht van Erics jongste boek: ‘Willem Elsschot in Parijs’ (Uitgeverij Vrijdag, 2022). Deze lezing kan naar keuze één of twee uur duren.
  2. De lezingen worden altijd ondersteund door beeldmateriaal. Het is ook mogelijk om een wandeling te maken in de voetsporen van de personages van ‘Het Dwaallicht’. De wandeling duurt twee uur.
  3. In Erics lezingen over beeldende kunst focust hij op één bepaald thema: troost, schoonheid, portret, landschap, de vrouw in de kunst (als model, maar vooral als kunstenaar), kunst na Brexit of kunst in de Verenigde Staten. Steeds wordt er vanuit het nu naar kunst gekeken en probeert hij de blik van het publiek aan te scherpen door kunst langzaam en in detail te benaderen via de slow art-methode.

Praktisch

  • Eric heeft graag een beamer en projectiescherm ter beschikking.

Neem contact op met Eric Rinckhout

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.