Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Nederlands, Sociale vaardigheden
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
0 – 6 jaar, 6 – 8 jaar

Emke Dierickx

Biografie

Emke Dierickx (1980) werkt sinds 2009 als docente sociaal werk bij de hogeschool Odisee in Brussel. Daarnaast maakt ze zo veel mogelijk tijd vrij om te schrijven. Het is niet alleen haar creatieve uitlaatklep, tijdens moeilijke periodes in haar leven vond ze ook een houvast in pen en papier. Zo ontstond ook het verhaal ‘Altijd grote zus’ (De Eenhoorn, 2022) met als hoofdpersonage Lena, een vrolijk en stoer meisje van vijf. Wanneer haar ouders haar vertellen dat ze grote zus wordt, kan haar geluk niet op. Ze fantaseert over alle leuke dingen die ze samen met haar broer zal gaan doen: spelen, dansen, vliegen en griezelen. Baby Jonas maakt deel uit van het gezin lang voor hij geboren wordt. En dan gebeurt er iets ergs. Het hartje van Jonas klopt niet meer. Emke schreef het verhaal nadat haar tweede zwangerschap eindigde in een miskraam. In die periode besefte ze meer dan ooit hoe belangrijk het is om gevoelens te benoemen en te delen, ook met haar oudste dochter die toen drie jaar was. Voor kinderen is het vaak nog moeilijk om te gevoelens te benoemen en daarover in gesprek te gaan. Verhalen en verbeelding kunnen daarbij helpen. Kinderen kunnen zich herkennen in emoties van personages en er kracht uit putten. Het vertellen, lezen en schrijven van verhalen kan kinderen helpen om woorden te geven aan wat ze voelen.

Uitgelichte titels

Cover van boek Altijd Grote Zus

Altijd Grote Zus

Lezingen

‘Altijd grote zus’: van echte emoties tot verzonnen verhaal. Weet jij waar schrijvers hun inspiratie halen? Kan je zomaar eigen belevenissen verwerken in een boek? Als je een verhaal schrijft, vind je inspiratie in verschillende hoeken. Soms zijn personages gebaseerd op mensen die je kent of gebruik je eigen ervaringen.

In deze workshop vertelt Emke hoe ze eigen ervaringen verwerkte in een verhaal. Dat wil niet zeggen dat ze gewoon neerschreef wat ze meemaakte. Nee, het verhaal is helemaal verzonnen, maar de gevoelens van de personages zijn echt. En die gevoelens zitten niet alleen in de woorden, ze komen ook terug in de tekeningen. Elke workshop wordt op maat uitgewerkt, naargelang het doel en het profiel van de groep. Vaste onderdelen zijn:

  1. Gesprek over cover en tekeningen: Welke gevoelens roepen die op? Waar zou het boek over gaan?
  2. Voorlezen en groepsgesprek over het verhaal.
  3. Wat is echt en wat is verzonnen? We vergelijken literatuur met een artikel uit de krant of een tijdschrift. Welke verschillen zie je in taal en stijl? We staan stil bij wat er echt is gebeurd en hoe die gebeurtenissen een plek kregen in het boek.
  4. Zelf een verhaal maken. Wat zijn de bouwstenen van een goed verhaal? Je hebt een plek, een periode, personages, een speciale gebeurtenis en emoties nodig. Die elementen kan je verzinnen of net niet. De verhalen die je oma vertelde over haar kindertijd zijn misschien gisteren gebeurd? Of wil je schrijven over die ruzie met je beste vrienden en eindelijk zeggen wat je toen niet durfde te zeggen? Of wil je gewoon opschrijven hoe jij je voelt?

Deze workshop prikkelt kinderen om meer te lezen en te schrijven. Ze ontdekken dat ze troost of erkenning kunnen vinden in boeken en verhalen.

Neem contact op met Emke Dierickx

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.