Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie, Proza
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
18+

Elisabeth Marain

Biografie

Elisabeth Marain (1943) debuteerde in 1979 met het sterk autobiografische werk ‘Het tranenmeer’ (Houtekiet), dat een jaar later bekroond werd met de Prijs voor het Beste Literaire Debuut. Na de publicatie van ‘Uitgestelde thuiskomst’ (Manteau, 1983) bewaarde ze een tijdlang het stilzwijgen. Met ‘Rosalie Niemand’ (Houtekiet, 1988) klonk haar stem opnieuw krachtig en vernieuwd. De roman vertelt het waargebeurde verhaal van Liliane Stijlen, die op jonge leeftijd werd doorverwezen naar een psychiatrische inrichting, ondanks het feit dat ze geestelijk gezond was. Het werk genoot veel media-aandacht. Op verschillende podia werden verhitte debatten gevoerd over de psychiatrische zorg en in het bijzonder over de problematiek van collocaties.

Kort na ‘Rosalie Niemand’ verscheen ‘Kameraad President’ (Houtekiet, 1990), een roman over het regime van Roemeens dictator Ceaușescu. Voor haar onderzoek reisde Elisabeth naar Roemenië, waar ze in het geheim verschillende personen interviewde. Elisabeth schreef later ook nog enkele romans met een meer autobiografische inslag. Zo verscheen in 2015 ‘Het is stil waar het niet waait’ (Uitgeverij Vrijdag), over het levensverhaal van haar ouders. ‘De laatste vlucht naar Havana’ (Balans, 2018) gaat over een reis die Elisabeth maakte samen met haar vriendin Mireille Cotenjé.

Uitgelichte titels

Cover van boek De Laatste Vlucht naar Havana

De Laatste Vlucht naar Havana

Lezingen

Een lezing start met een korte introductie. Vervolgens spreekt Elisabeth over het schrijverschap en de omstandigheden waarin een roman of autobiografie ontstaat. Daarna gaat ze dieper in op haar publicaties ‘Het is stil waar het niet waait’ of ‘De laatste vlucht naar Havana’. Daarbij leest ze graag passages voor die ze illustratief vindt voor het verhaal dat ze met haar lezing wil brengen. Na de lezing is er altijd ruimte voor vragen en interessante discussies.

Praktisch

  • Voor lezingen over de roman ‘Het is stil waar het niet waait’ maakt Elisabeth gebruik van een PowerPointpresentatie. Als organisator voorzie je een beamer met projectiescherm om deze te kunnen afspelen.

Neem contact op met Elisabeth Marain

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.