Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Nederlands, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, leesclub, school
Leeftijdsgroep
11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar

Eline Vantilt

Biografie

Eline Vantilt (1993) groeide op in Sint-Truiden en trok na haar middelbare school naar Leuven, waar ze Taal- en Letterkunde studeerde. In 2015 verliet ze Leuven met haar bachelor en de master in Bedrijfscommunicatie op zak. Vijf jaar later keerde ze terug. Tot op heden woont ze daar met haar vriend en hun kat, Lila, terwijl ze samen aan een huis in Limburg bouwen. Eline werkt als communicatieverantwoordelijke voor KU Leuven. Wanneer ze niet schrijft, besteedt Eline haar tijd in de fitness, op de bouw(werf) of op de sofa met een goed boek.

Uitgelichte titels

Cover van boek Voorbij de Sterren

Voorbij de Sterren

Cover van boek Hoe Cas toevallig geestenjager werd

Hoe Cas toevallig geestenjager werd

Lezingen

Eline begint de lezing door zichzelf kort voor te stellen. Ze vertelt wie ze is, waar ze woont en wat ze doet als ze geen boeken schrijft. Daarna vertelt ze waarom ze ervoor gekozen heeft om boeken te schrijven, welke boeken ze als kind las/graag gelezen zou hebben, en waar ze de inspiratie haalt voor haar boeken (algemeen, niet specifiek gericht op een gepubliceerd verhaal).

 

Vervolgens stelt Eline, afhankelijk van de wensen van de organisator, telkens één van haar twee boeken voor: ‘Voorbij de Sterren’ (Clavis, 2022) (12+) of ‘Hoe Cas toevallig een geestenjager werd’ (Clavis, 2022) (10+). Eline geeft een korte samenvatting van het boek, vertelt waar ze de inspiratie vond om het verhaal te schrijven, en leest enkele fragmenten voor. Een lezing wordt telkens afgesloten met een creatieve opdracht.

 

  1. ‘Voorbij de Sterren’ (Clavis, 2022) (12+)

Eline leest een fragment voor waarin hoofdpersonage Lizzie bezoek krijgt van een Daaf, een jongen die van een andere planeet komt en die haar vraagt om mee te reizen naar zijn planeet. Na dit fragment volgt er dan hopelijk een gesprek met de kinderen over wat zij zouden doen als iemand van een andere planeet in hun huis stond. Zouden ze meegaan? Waarom wel of niet?

 

Eline vertelt over het moment waarop het hoofdpersonage Lizza de stad ‘Nanta’ ontdekt, een stad op een andere planeet. Na dit fragment toont Eline enkele afbeeldingen die haar geïnspireerd hadden om Nanta en de planeet Sanu te maken/bedenken. Hierna gaat ze over tot een creatieve opdracht van 15 à 20 minuten waarbij ze de deelnemers vraagt om een eigen planeet te bedenken. Om hen te helpen projecteert Eline enkele vragen die kunnen helpen: ‘heeft jouw planeet één zon zoals Aarde, of meerdere?’, ‘hoe ziet het landschap eruit? Is het er groen? Rotsachtig? Is het een ijsplaneet?’. ‘Welke kleren dragen ze op jouw planeet?’. Deze opdracht kan eventueel per twee of in kleine groepjes worden uitgevoerd.

 

  1. ‘Hoe Cas toevallig geestenjager werd’

Eline leest een fragment voor waarin hoofdpersonage Cas denkt dat hij net een geest heeft ontmoet. Hij vertelt Fien, een meisje uit zijn klas, over zijn ontmoeting. Tot zijn verbazing gelooft Fien hem meteen. Vragen aan de kinderen zouden zijn: zouden zij het aan iemand vertellen of zouden ze het stil houden? En wie is voor hen de persoon die hen zonder twijfel zou geloven? Hierna volgt een tweede fragment uit het boek waarin Cas’ grootvader vertelt over het Schemerrijk, de plek waar er niet alleen geesten rondhangen, maar ook monsters.

 

Hierna gaat ze over tot de creatieve opdracht waarbij ze de leerlingen vraagt om hun eigen monster te bedenken, eentje dat in het Schemerrijk zou kunnen voorkomen. Eline projecteert enkele vragen (en eventueel afbeeldingen) die de kinderen kunnen inspireren. Deze opdracht kan per twee of in kleine groepjes uitgevoerd worden.

 

Voor beide lezingopties kunnen de kinderen na afloop van de creatieve opdracht nog enkele vragen stellen. Wanneer er geen spontane vragen komen, en als er nog tijd is, kan Eline nog kort uitleggen welke weg een boek aflegt van auteur tot in de school, bibliotheek of winkel.

Praktisch

  • Om de lezing vlot te laten verlopen heeft Eline een beamer en een scherm nodig waarop ze haar presentatie kan projecteren.
  • Eline brengt haar eigen laptop mee.

Neem contact op met Eline Vantilt

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.