Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Poëzie
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Mens en maatschappij, Nederlands, Ruimtelijk bewustzijn, Sociale vaardigheden, Wetenschap en techniek, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
15 – 18 jaar, 18+

Dorien De Vylder

Biografie

Dorien De Vylder (1988) werd geboren als dichter en studeerde in 2011 af als apotheker. In haar debuut ‘Vertraagd stilleven’ (Uitgeverij Vrijdag, 2017) nodigt ze uit om uitbundig te blijven kijken, ook naar wat je het beste kent. In februari 2020 verscheen bij Uitgeverij Vrijdag ook haar tweede bundel ‘Heerlijk afgebakend eindeloos’, waarin ze de lezer meeneemt op een dolle rit door een universum waarin zowel meticuleus uitgebeende als compleet ontregelende gedichten met eenzelfde vanzelfsprekendheid thuishoren.

 

Doriens gedicht ‘Alles is er’ werd opgenomen in ‘De 44’, een bloemlezing met de 44 beste gedichten van de Herman de Coninckprijs 2021. Ze won ook de publieksprijs van Cultuurlaureaat 2020 Lochristi. Af en toe schrijft Dorien gedichten in opdracht, bijvoorbeeld voor Radio 1 of Klara. Haar werk verscheen eerder ook in Het Liegend Konijn, Meander Magazine en Poëziekrant. Ze was tweede bij Write Now! 2012 Gent, won de SOET poëzieprijs 2013 en de poëziewedstrijd van Harelbeke 2016, en was finaliste bij Frappant TXT 2015 en Naft voor Woord 2017. Dorien bracht haar poëzie eerder al op het podium van onder andere het Kunstenfestival Watou, Felix Poetry Festival en Dichters in de Prinsentuin. Ze werkt graag samen met andere artiesten, en heeft bijvoorbeeld een voorstelling met de Flamenco-danseres Saïdjah La Zambra. Dorien was ook enkele jaren (eind)redacteur bij het literaire tijdschrift Kluger Hans.

Uitgelichte titels

Cover van boek Vertraagd stilleven

Vertraagd stilleven

Cover van boek Heerlijk afgebakend eindeloos

Heerlijk afgebakend eindeloos

Lezingen

Lezingen van Dorien kunnen zowel specifiek over één van haar eigen bundels gaan, als over de gedichten van andere auteurs die haar inspireren en tot schrijven aanzetten. Als performer weet ze haar poëzie expressief op het publiek over te brengen. Dorien wisselt gedichten af met anekdotes over hun ontstaan, en laat het publiek mee richting geven aan de lezing. Willen ze het ene gedicht horen, of het andere? Dorien laat de keuze over aan de deelnemers, en zorgt er zo voor dat elk van haar lezingen uniek is.

 

Dorien werkt ook graag samen met andere artiesten: muzikanten, beeldend kunstenaars, andere auteurs enzovoorts. Haar bundel ‘Vertraagd stilleven’ stelde ze voor samen met accordeonist Tuur Florizoone, en ‘Heerlijk afgebakend eindeloos’ met gitariste Corrie Van Binsbergen. Daarnaast heeft Dorien ook een voorstelling met de Flamenco-danseres Saïdjah La Zambra. Tegen interviews zegt ze nooit nee.

 

Vertrekkende vanuit haar bundel 'Vertraagd stilleven' neemt Dorien de hele groep mee in haar concentratie. Dat doet ze met behulp van specifieke (schrijf)opdrachten die individueel worden uitgevoerd. Zo nodigt ze iedereen uit om vijf minuten lang naar een rozijn te kijken. Dorien begeleidt en doet ook zelf mee. Door middel van associatieve opdrachten wordt de tocht individueel verdergezet. Aan het einde worden de resultaten met elkaar gedeeld en geeft Dorien ook tips om de tekst op te waarderen.

Neem contact op met Dorien De Vylder

Interesse in een lezing? Contacteer de auteur via dit formulier. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.