Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Andere talen, Cultureel bewustzijn, Mens en maatschappij, Nederlands, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar

Dirk Nielandt

Biografie

Dirk Nielandt (1964) is auteur en scenarist. Hij vindt het leven een leuk tijdverdrijf en doet niets liever dan schrijven en vertellen. Hij begon zijn schrijfcarrière als kind aan de keukentafel met een typmachine om verhalen te verzinnen en krantjes vol onnozeliteiten te fantaseren. Dirk schrijft het liefst verhalen met veel humor (liefst een beetje absurd, als het kan) of spanning.

 

Als professioneel schrijver startte hij in de jaren ’90 als journalist voor het weekblad Humo. Daarna stapte hij over naar tv waar hij sketches schreef voor het komische kinderprogramma ‘Schuif Af’. Hij was ook jarenlang een vast medewerker in het schrijfteam van ‘Sesamstraat’ en ‘Het Klokhuis’ voor de Nederlandse tv. Hij ontwikkelde de Ketnet animatieserie ‘Uki’, voor peuters en kleuters. Daarna dook hij in het crime-genre en schreef hij afleveringen voor ‘Witse’, ‘Aspe’, ‘Vermist’ en ‘Code 37’. Dirk heeft gedurende vier jaar het schrijfteam van de soap ‘Familie’ geleid.

 

Dirk heeft ondertussen meer dan 80 kinderboeken op zijn naam staan, waarvan sommige bekroond en vertaald in meer dan 20 talen. Van zijn creatie ‘Ridder Muis’ (De Eenhoorn, 2011) werd een animatieserie gemaakt voor Ketnet. De serie werd ook in Duitsland, Noorwegen, Ierland en Australië uitgezonden.

Uitgelichte titels

Cover van boek Dievenschool op vrije voeten

Dievenschool op vrije voeten

Cover van boek Ridder Verliefd

Ridder Verliefd

Cover van boek De geheime klas

De geheime klas

Lezingen

Dirk tovert verhalen uit zijn verhalenhoed. Hij geeft een prettig gestoorde lezing van ongeveer één lesuur waarbij hij de kinderen enthousiast probeert te krijgen om te gaan lezen. Hij start met een korte uitleg over zijn schrijverschap en leest vervolgens voor uit eigen werk. Hij zet hierbij een aantal van zijn boeken in de kijker en toont hoe de tekeningen van ‘Ridder Muis’ worden gemaakt. Dirk laat tijdens de lezing ook ruimte voor vragen en interactie. De kinderen moeten de boeken niet op voorhand gelezen hebben.

Praktisch

  • Dirk neemt een USB stick met PowerPointpresentatie mee. Beamer (met projectiescherm) en laptop worden door de organisatie te voorzien.

Neem contact op met Dirk Nielandt

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.