Dirk Musschoot
Biografie
Dirk Musschoot (1961) is auteur en journalist. Hij werd geboren in Gent als oudste kind in een gezin van drie, en studeerde voor onderwijzer. Na twee jaar in het onderwijs ging Dirk aan de slag bij het kabinet van premier Wilfried Martens en de voorlichtingsdienst van Stad Gent, om vervolgens definitief de stap te zetten naar de krantenjournalistiek. Begin 1987 startte hij bij de redactie van de krant Het Volk. Vandaag is hij eindredacteur bij De Gentenaar.
Begin jaren tachtig raakte Dirk bevriend met journalist en auteur Karel Verleyen, die hem introduceerde tot de schrijverswereld. In 1987 verscheen Dirks debuut 'De kustvisser vertelt' (Casterman), en ondertussen heeft hij al 17 boeken voor kinderen en jongeren op de teller staan. Voor ‘De berggids vertelt’ (Casterman, 1989) kreeg hij de Boekenwelp en zijn ‘Encyclopedie voor de jeugd’ (Lannoo) won in 1992 een Vlag en Wimpel. Dirks jeugdboeken werden vertaald in het Frans, het Duits, het Italiaans en het Deens.
Sinds 2000 schrijft hij ook boeken voor volwassenen, en geeft hij ook daarover lezingen voor die doelgroep. De bekendste zijn 'Wij gaan naar Amerika' (Lannoo, 2014), 'Belgen maken bommen' (Lannoo, 2016), 'Sweethearts' (Lannoo, 2019) en 'Toen geluk nog heel gewoon was' (Lannoo, 2020).
Uitgelichte titels
Toen geluk nog heel gewoon was
Sweethearts
Wij gaan naar Amerika
Lezingen
Dirk Musschoot geeft lezingen voor volwassenen. Hij laat deelnemers een stukje vaderlandse geschiedenis herleven in een verhaal vol anekdotes en weetjes. Elke vertelling gaat gepaard met lichtbeelden die voor een groot deel uit privécollecties komen.
- In een lezing rond 'Toen geluk nog heel gewoon was' (Lannoo, 2020) neemt Dirk de toehoorders mee in het verhaal van honderd jaar Vlaamse gezinsgeschiedenis. Wat is er de voorbije eeuw zoal veranderd voor gezinnen en in hoeverre lijkt het gezin uit pakweg de jaren '50 nog op dat van vandaag? Een vertelling met een hoog nostalgiegehalte.
- Ook de lezing rond ‘Sweethearts’ (Lannoo, 2019) gaat over vroeger. Tijdens de Bevrijdingsdagen van 1944 werden heel wat Vlaamse meisjes verliefd op een Engelse soldaat. Wat is er van die koppels overgebleven? Een lezing over romantische, maar ook vaak pijnlijke tijden.
- Een laatste lezing, over zijn publicatie ‘Wij gaan naar Amerika’ (Lannoo, 2014) gaat over de periode van 1850 tot 1930, toen duizenden landgenoten ons land verlieten, op zoek naar een betere toekomst. De meeste trokken naar het beloofde land: De Verenigde Staten.
Praktisch
- Als organisator voorzie je een beamer en een projectiescherm- of wand, liefst zo groot mogelijk.
- De lezingen van Dirk duren twee keer 45 minuten met een pauze in het midden. De lezing kan ook aan één stuk door worden gegeven.