Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Proza
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Duurzaamheid, Mens en maatschappij, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 18+

Dimitri Bontenakel

Biografie

Dimitri Bontenakel (1971) schrijft romans, theatervoorstellingen en columns. Zijn verhalen vertrekken vanuit maatschappelijke observatie en spelen zich in een uniek en rijk geschakeerd universum af waarin verbeelding en genre-elementen de boventoon voeren. 'De steek van de schorpioen' (Wereldbibliotheek, 2013), genomineerd voor de Hercule Poirotprijs, is een komische ‘roman noir’ over de huurlingen van de 21ste eeuw. 'Schaduw en vuur' (Wereldbibliotheek, 2017) is dan weer een kleine familiekroniek in een uitgestrekt dystopisch hinterland. In 'De Berenrug' (Wereldbibliotheek, 2020) worden er verschillende genres door elkaar gemengd. Zo is de roman een ecologische fabel maar ook een historische avonturenroman. Ook dit laatste boek oogstte veel bijval en werd onder andere genomineerd voor de Confituur Boekhandelsprijs.

 

Samen met Annelies Verbeke en theatercollectief Lucky Leo schreef Dimitri de satirische voorstelling 'Gewraakt' voor het stadsfestival Op.Recht.Mechelen. Daarnaast was hij tot december 2021 vaste columnist en redactielid van het tijdschrift VERZIN. In elke column belichtte hij een nieuw aspect van het schrijversvak. Ook was hij zeven jaar actief bij PEN Vlaanderen, een organisatie die ijvert voor vrije meningsuiting en opkomt voor vervolgde auteurs. Dimitri praat graag over zijn boeken maar nog liever over het métier en het schrijfproces.

Uitgelichte titels

Cover van boek De Berenrug

De Berenrug

Cover van boek Schaduw en vuur

Schaduw en vuur

Cover van boek De steen van de schorpioen

De steen van de schorpioen

Lezingen

  1. Lezingen voor lezers

Dimitri Bontenakel vertelt met veel plezier over zijn laatste roman 'De Berenrug' en haar ontstaansgeschiedenis – de reizen naar Patagonië en Schotland en het inleeswerk over de 19de-eeuwse geschiedenis en botenbouw. Daarnaast legt hij uit hoe een historische roman ook een waarschuwing voor de toekomst kan bevatten en waarom hij genres zoals de ‘roman noir’, dystopische literatuur en speculatieve fictie in zijn verhalen mengt en verwerkt. Tenslotte verklaart hij waarom een middenstanderszoon uit een Antwerpse buitenwijk schrijver wilde worden.

 

 

  1. Lezingen voor (beginnende) schrijvers

Dimitri vertelt met plezier over het schrijversvak. Concreet bespreekt hij zijn eigen ervaringen met de SchrijversAcademie, het schrijfproces van een roman, maar ook genre en literatuur in het algemeen. Dit kan middels een interview met vragenronde, maar ook middels een masterclass over verhaalstructuren.

 

Bij beide publieken breekt Dimitri een lans voor PEN Vlaanderen.

 

Een lezing kan de vorm aannemen van een interview, een vertelling, een panelgesprek of een duovoorstelling. Eerder werkten Dimitri en Toon Van Mierlo bijvoorbeeld al samen voor een gezamenlijke boekhandeltournee.

Neem contact op met Dimitri Bontenakel

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.