
Cynrik De Decker
Biografie
Cynrik De Decker (1966) brengt als non-fictieauteur de verhalen van de 20ste eeuw naar een breed publiek. Archiefwerk en interviews combineert hij met zijn fascinatie voor techniek, wetenschap, reizen en de rol van grote en kleine Belgen op het wereldtoneel.
Tussendoor werkt Cynrik ook mee aan diverse tv-programma's, ondermeer voor ‘Histories’ en ‘Publiek Geheim’ (VRT).
Uitgeverij Houtekiet vroeg hem om, naar aanleiding van 100 jaar civiele luchtvaart in België, het boek ‘Sabena, het turbulente verhaal van een luchtvaartpionier’ (2019) samen te stellen. HUMO gaf het meteen drie sterren en noteerde het als een “verrassend kritisch salontafelboek”.
In 2020 leverde hij bij Houtekiet een merkwaardig manuscript af. ‘Voordat de bom viel – Hoe Belgen de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki mogelijk maakten’ is het resultaat van een jarenlang onderzoek in Britse en Amerikaanse archieven, waarin de bijzondere rol van België tijdens de Tweede Wereldoorlog op een verrassende manier belicht wordt. “‘Voordat de bom viel’ leest als een trein. Het is een bevlogen opgetekend verhaal, dat boeiende inzichten verschaft over vergeten genieën” (De Standaard der Letteren, 1 augustus 2020). Zijn derde uitgave bij Houtekiet is het bijzondere verhaal van Belgen en de pioniersjaren van de ruimtevaart.
Uitgelichte titels

Voorbij de maan - België en de ruimtevaart

Voordat de bom viel: Hoe Belgen de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki mogelijk maakten

Sabena - Het turbulente verhaal van een pionier
Lezingen
Aan de hand van een PowerPointpresentatie vertelt Cynrik op een levendige manier over zijn werk en schrijverschap. Net als in zijn boeken vertelt hij verhalen die ogenschijnlijk ingewikkeld en uitdagend lijken, maar die op een erg heldere manier gebracht worden.
Praktisch
- Cynrik geeft lezingen aan de hand van een PowerPointpresentatie. Hij brengt zijn eigen laptop mee, voorzien van een USB-fiche.
- Als er een flipover of bord voorhanden is, durft hij al eens te schetsen om iets te verduidelijken.
- Als er WiFi voorhanden is, maakt dat de voordracht nog boeiender.