Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Poëzie, Proza, Slampoëzie
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Leercompetenties, Leescompetenties, Mens en maatschappij, Nederlands, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+

Cleo Klapholz

Biografie

Cleo Klapholz (1989) is slamdichter en maakt samen met Kibi Puati Nelen deel uit van het dichterscollectief Proza-K. Hun samenwerking ontstond tijdens de coronapandemie, toen ze het platform 'Digitale Dichters' uit de grond stampten: een livestream waar alle woordkunstenaars welkom waren om hun literaire kronieken digitaal uit de doeken te doen.

In de zomer van 2021 stond Proza-K voor het eerst live op een podium in De Zomerfabriek in Antwerpen, en niet veel later kreeg het collectief ook een vaste plaats in de Kavka Oudaan met haar maandelijkse podium 'Dichters @ Kavka' met het doel om dichters, slam poets, rappers en andere woordkunstenaars een platform te geven om hun talenten aan een publiek te tonen.

In maart 2022 werd Proza-K uitgeroepen tot een van de Antwerpse stadsdichters, maar eind dat jaar besloten ze af te treden vanwege hun onvrede met het stadsbestuur. In januari 2023 besloot het duo om samen met andere collega’s ex-stadsdichters opnieuw van start te gaan als onafhankelijke stadsdichters van Antwerpen. Sinds 2022 staat Cleo ook solo op het podium. Haar eigen werk is vaak in de thematiek van herdenking, de Tweede WereldOorlog, haar Joodse roots en haar ervaring als kleinkind van een Holocaust overlever. 

Lezingen

Cleo Klapholz biedt twee verschillende soorten auteursontmoetingen aan:

1. Ze draagt voor uit eigen werk, eventueel in combinatie met 'poetic harvesting': een techniek waarbij de auteur 'woorden oogst' en daar à la minute een gedicht mee schrijven. Deze techniek wordt vaak gebruikt tijdens (cultuur)evenementen, waar een gedicht samenvat wat tijdens het event eerder al aan bod kwam. Op deze manier worden de hoogtepunten van het event nog een keer herhaald. Deze lezingen geeft Cleo alleen, alsook in samenwerking met andere dichters. Om na te gaan welke dichter kan worden ingezet, dient de organisatie contact op te nemen met Cleo. Zij geeft enkele suggesties naargelang het thema.

2. Cleo geeft workshops waarbij deelnemers in twee groepen worden verdeeld om later aan te kunnen tonen dat samenwerking steeds leidt tot betere resultaten. Met deze workshops wil ze mensen warm maken om zelf aan de slag te gaan met poëzie, woordkunst en de Nederlandse taal. De auteur start de workshop steeds met een reeks ritmische opwarmingsoefeningen waarbij ze de aanwezigen, afhankelijk van de doelgroep, uit hun comfortzone probeert te trekken:

  • Wanneer de groep bestaat uit OKAN leerlingen of nieuwkomers (bijvoorbeeld Encora NT2) wordt gefocust op de culturele achtergrond als sterkte van de deelnemers.
  • Wanneer de groep bestaat uit jonge kinderen, ligt de focus op de brede interesses van de kinderen.
  • Wanneer de groep bestaat uit middelbare of hogeschool studenten, ligt de focus op taalkennis.

In een tweede fase gaat de groep aan de slag met woorden rond een bepaald thema, ook steeds afhankelijk van de doelgroep. Afhankelijk van de duur van de workshop, kan hierbij ook wat meer theoretische achtergrond worden meegegeven over wat poëzie precies is. Tot slot maakt de groep zelf een gedicht door middel van woordassociaties, waarbij ze hun opgedane kennis en ervaring kunnen toepassen.

Praktisch

  • Cleo Klapholz past haar workshops steeds aan afhankelijk van de doelgroep en duurtijd.
  • Als organisator voorzie je stiften en grote bladen papier.

Meer zien?

Neem contact op met Cleo Klapholz

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.