Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Mens en maatschappij, Nederlands, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, school
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar

Claire De Lombaert

Biografie

Wat als Claire De Lombaert (1955) in haar kleutertijd geen mooie prentenboeken had gekregen? Wat als iemand ze had voorgelezen? Want dat gebeurde niet. Of veel te weinig. Na lang wachten leerde ze in het eerste leerjaar eindelijk lezen. De teksten op rijm van de prentenboeken stemden haar vrolijk, maar de verhalen in de oefenboekjes op school vielen zwaar tegen. De leeshonger bleef knagen, tot een buurmeisje haar meenam naar een bibliotheekje achter in de tuin van de pastorij. Tussen de talrijke reeksen als 'De vijf' van Enid Blyton en 'De olijke tweeling' van Arja Peters, zaten ook parels verstopt. 'Rasmus en de landloper' van Astrid Lindgren werd haar favoriet. Helaas kreeg ze 'Pippi Langkous' pas te pakken toen ze al dik in de twintig was. Maar wat een ontdekking! Toen wist ze meteen wat ze wilde worden: jeugdbibliothecaris! Zo kon ze kinderen in contact brengen met de mooiste boeken. Na de nodige opleidingen werkte ze in de bibliotheken van Brussel, Amsterdam, Herzele en Aalst. Nu is ze met pensioen en leent ze daar nog altijd boeken. Soms zie je haar met een gelukzalige glimlach en een dromerige blik voorbijlopen. Dan heeft ze pas een prachtig nieuw jeugdboek ontdekt en gelezen. Of er rijpt een idee voor een boek in haar hoofd. Want natuurlijk wilde ze zelf ook schrijven. Voor eerste lezers schrijft ze spannende en levensechte verhalen die nauw aansluiten bij hun leefwereld. Momenteel werkt ze aan een historische roman over twee Belgische vrouwen in de negentiende eeuw.

Uitgelichte titels

Cover van boek Het boek van Akim

Het boek van Akim

Lezingen

Met haar familie hand- en vingerpoppen maakt Claire kinderen warm om boeken te lezen. Ze stelt zichzelf en twee tot drie van haar boeken voor die aansluiten bij het leesniveau van de groep. De kinderen kiezen welk verhaal ze willen horen. Dat leest zij dan voor. De prenten toont ze op groot formaat. Daarna volgt een korte bespreking. Wat vonden ze spannend, eng of grappig? Waarom is boeken lezen zo fijn? De boekenmol leert de kinderen een boekenlied. Als de groep bestaat uit één klas, leert ze de kinderen spelen met vingerpopjes. De mol daagt de klas uit om na zijn bezoek samen honderd boeken te lezen. Elke leerkracht krijgt een grote tekening met de mol erop. De mollengang telt honderd vakjes. Elk kind dat een boek heeft gelezen, mag een vakje inkleuren. En de leerkracht mag voor een verrassing zorgen als het doel bereikt is.

Praktisch

  • De doelgroep zijn kinderen van het eerste en tweede leerjaar.
  • Claire heeft een tafeltje en een bord nodig waarop ze mag schrijven. Of een flip-over.

Neem contact op met Claire De Lombaert

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.