Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Poëzie
Thema’s
Duurzaamheid, Nederlands, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+

Christophe Batens

Biografie

Christophe Batens (1970) is dichter en beeldend kunstenaar. Hij studeerde in 2018 met ‘Nachtvaarders’, een poëziebundel over vluchtelingen, af als laureaat aan de Academie van Lier. In 2017 won zijn actualiteitsgedicht zilver op de Bonusgedichtenwedstrijd van Radio 1. Christophe schrijft beeldrijk over innerlijke werelden en emotionele landschappen en kruipt  graag in de huid van een ander – verre naasten, naaste vreemdelingen. Zodra ze hem raken, is zijn pen niet te stelpen. 

Christophe's werk verscheen in literaire tijdschriften zoals Het Liegend Konijn en Poëziekrant en op het poëzieplatform www.roer.me . Hij trad op op 'Dichters in de Prinsentuin' en leent zich graag aan creatieve kruisbestuivingen met andere auteurs (bijvoorbeeld Lies Van Gasse), kunstenaars (bijvoorbeeld Manu De Mey, Ilse Glorie) en media (videogedichten, installaties). Hij leent zijn pen ook graag aan organisaties of thema’s die zijn hart beroeren zoals de Klimaatdichters, Kunst+, genderidentiteit.  

In februari 2024 verschijnt zijn debuutbundel 'Hoe doorwaadbaar dagen zijn' (Poëziecentrum) waarin een 'ik' en een 'jij' worstelen met verlies: verlies van zichzelf, verlies van een ander. Ze houden zich staande in een stroom van emoties en vertakkende gedachten, banen zich een weg door verwarring, verdriet en rouw, vinden veerkracht en heling in verrassende gedaanten. In het hart van de bundel rijst een berg op als een spiegelende schaduw, een magnifieke droom. De taal die Christophe Batens in zijn debuutbundel hanteert is zintuiglijk en wemelt van de gelaagde beelden.

Naast zijn creatieve werk, is Christophe ook (loopbaan)coach, (kinder- en jongeren)therapeut en communicatiemedewerker.

Meer informatie kan je vinden op www.christophebatens.be en www.innerlighthouse.be

Uitgelichte titels

Cover van boek Hoe doorwaadbaar dagen zijn

Hoe doorwaadbaar dagen zijn

Lezingen

Christophe praat graag vanuit zijn hart over poëzie in het algemeen en zijn poëzie in het bijzonder. Tijdens een lezing brengt hij zowel gedichten van eigen hand voor als gedichten van andere (hedendaagse) dichters. Christophe staat stil bij inspiratie en creatie, bij inhoud, vorm en overgedragen emotie en energie. Ook het 'ik', de samenleving en de planeet komen aan bod en dan die bijzondere manier waarop het kleine en het grote poëzie doen ontstaan. 

Zijn eigen auteurschap vormt het startpunt, maar Christophe gaat daarbij graag in interactie met het publiek om zo van gedachten te wisselen over ieders beleving van poëzie. Deze uitwisseling kan spontaan ontstaan; enkele zelf voorbereide vragen kunnen de dynamiek echter bevorderen. De wens is om zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren om op zoek te gaan naar die poëzie die voor hen lijkt te zijn geschreven. 

Een voorbeeld:

Christophe vraagt het publiek of ze spontaan aan een gedicht denken dat bijzonder is voor hen (indien mogelijk vraagt de organisator op voorhand aan de deelnemers of ze hierbij kunnen stilstaan) en wat dat voor hen zo bijzonder maakt. Na enkele gedichten wordt duidelijk dat iedereen iets anders kiest en een andere motivatie heeft. Omgekeerd kan Christophe zelf een viertal gedichten over een thema zoals het klimaat of zoals ‘thuis’ uitkiezen, ze zelf voordragen en dan aan het publiek vragen wat hun voorkeur wegdraagt om vervolgens in te gaan op de verschillen in invalshoek en vorm. Een gedicht kan het thema heel romantisch, idealistisch of net heel zakelijk, feitelijk, of heel algemeen of net heel persoonlijk benaderen. Een gedicht kan al dan niet vormvast zijn, op verschillende manieren rijmen, of heel ritmisch zijn. Telkens opnieuw zal de inhoudelijke en vormelijke keuze van de dichter iemand anders in het publiek weten te raken. 

Elke lezing is per definitie anders. Christophe houdt  rekening met de inhoudelijke of praktische verwachtingen van de organisator en past zijn lezing aan in functie van de leeftijd, aard en grootte van de groep deelnemers. Tijdens de lezing stemt hij regelmatig met de doelgroep af of de vonk overslaat en stuurt waar nodig de lezing ter plekke bij. 

Wanneer een lezing meer is dan alleen een lezing:

Als de organisator dit wenst, kan een lezing ook overgaan in een gesprek of debat over een gedicht, een bundel, het schrijfproces, de relevantie van poëzie of een thema dat vooraf wordt aangereikt. 

Zijn de deelnemers, studenten, scholieren vertrouwd met poëzie? Wat is poëzie voor hen? Kennen ze een gedicht? Hebben ze een favoriet gedicht? Wat maakt dit gedicht bijzonder? Wat maakt het bij de andere los? Christophe reikt zelf enkele gedichten aan om het gesprek op gang te brengen. Het doel is om elke deelnemer iets dichter bij zijn eigen stem en poëtica te laten komen en te doen beseffen dat ook voor hem / haar / hen ergens een bijzonder en persoonlijk gedicht is geschreven.  

Een stap verder leidt tot een workshop met lees-, schrijf- en feedbackopdrachten op maat. Opdrachten kunnen individueel zijn of de vorm van een collectief project aannemen. Christophe zet dan zijn pet van schrijfcoach op. Zulke workshop gaat niet alleen over de thematiek van zijn eigen bundel, maar bijvoorbeeld ook over maatschappelijke thema's. De workshop kan als didactisch doel het zelf lezen, begrijpen en schrijven van poëzie hebben, of eerder via de poëzie een maatschappelijk thema bespreekbaar maken. 

In beide gevallen brengt Christophe een selectie aan gedichten(bundels) mee.

Praktisch

  • Afhankelijk van de aard van de lezing voorzie je als organisator wat hulpmateriaal. Dat kan zijn: een microfoon op statief, pen en papier voor de deelnemers, laptop, beamer en projectiescherm.   

Neem contact op met Christophe Batens

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.