Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie, Proza
Thema’s
Mens en maatschappij
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
15 – 18 jaar, 18+

Chris De Stoop

Biografie

Chris De Stoop (1958) is een Vlaams auteur en journalist. Hij schreef ruim duizend artikelen voor het tijdschrift Knack. Zijn werk werd in een tiental landen vertaald en werd bovendien bekroond met verschillende literaire en journalistieke prijzen. Chris debuteerde in 1992 met de ophefmakende bestseller ‘Ze zijn zo lief, meneer’ (Uitgeverij Kritak), waarin hij de internationale vrouwenhandel onder de loep nam. Het boek werd door de BBC tot een documentaire verwerkt en had verreikende gevolgen in diverse landen. Hij mocht hierover ook spreken op de begrafenis van koning Boudewijn in 1993. Het vervolg ‘Zij kwamen uit het Oosten’ (De Bezige Bij, 2004), een vertelling over een Albanese sekswerker, ontving in 2004 de Gouden Uil Publieksprijs.

 

In 1996 verscheen Chris’ volgende spraakmakende boek, ‘Haal de was maar binnen’ (De Bezige Bij), dat net zoals zijn debuutroman groot tumult veroorzaakte in binnen- en buitenland. Het is het relaas van zijn verblijf in het milieu van de Europese ‘illegalen’. Zijn boek ‘Dit is mijn hof’ (De Bezige Bij, 2015), over de teloorgang van het oude boerenland, werd een meermaals bekroonde bestseller. Het werd tot Boek van de Maand verkozen in de Nederlandse talkshow ‘De Wereld Draait Door’ en ontving de Vlaamse Boekhandelsprijs. De Franse vertaling ‘Ceci est ma ferme’ won de Prix du Livre du Réel voor het beste verhalende non-fictieboek. Ook ‘Het boek Daniel’ (De Bezige Bij, 2020), dat de moord op Chris’ oom Daniel verhaalt, werd erg positief ontvangen. 

 

In februari 2022 verscheen ten slotte ‘Hemelrijk’ (De Bezige Bij), waarin Chris het aangrijpende verhaal van een zorgcentrum vertelt dat, na een sinterklaasbezoek, catastrofaal door coronabesmettingen getroffen wordt. Chris, zelf jarenlang mantelzorger, met ook een coronadode onder zijn naasten, brengt in het boek een ingetogen reconstructie van het drama, vermengd met zijn eigen familie-ervaringen.

Uitgelichte titels

Cover van boek Dit is mijn hof

Dit is mijn hof

Cover van boek Het boek Daniel

Het boek Daniel

Cover van boek Hemelrijk

Hemelrijk

Lezingen

Een lezing neemt een uurtje in beslag en kan gaan over Chris’ meest recente boek of over zijn werk in het algemeen, zowel wat betreft de inhoud als de vorm. Een PowerPointpresentatie kan de lezing eventueel visueel ondersteunen. Daarnaast maakt Chris tijd voor het voorlezen van enkele fragmenten. Op het einde van de lezing is er ruimte om eventuele vragen van het publiek te beantwoorden. Het is ook mogelijk om de lezing te organiseren in de vorm van een interview of gesprek.

Praktisch

  • Er is een beamer met projectiescherm aanwezig. 

Neem contact op met Chris De Stoop

Interesse in een lezing? Contacteer de auteur via dit formulier. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.