Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie
Thema’s
Burgerschap, Mens en maatschappij, Nederlands
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
13 – 14 jaar, 15 – 18 jaar, 18+

Catherine Vuylsteke

Biografie

Catherine Vuylsteke (1964) is sinoloog, journalist, schrijver en filmmaker. Ze werkte 25 jaar lang voor De Morgen en nu verschijnen haar stukken in Knack en De Standaard der Letteren. Ze levert ook bijdragen voor het Klara-programma Pompidou, zetelt tot eind 2023 in de Boon-jury en doceert Buitenlandberichtgeving aan de master Journalistiek van de Katholieke Universiteit Leuven, campus Brussel.

 

Haar hele leven al vraagt Catherine zich af wat er zich buiten Europa afspeelt. Het was voor haar een reden om Chinees te leren en zich dieper in de wereld te interesseren. Ze interviewde verschillende belangrijke personen zoals de Dalai Lama, Nobelprijswinnaars Abdelrazak Gurnah en Wole Soyinka en tragische helden als Anna Politskovskaya. Volgens haar vroegere baas bij De Morgen doet ze altijd aan snuffeljournalistiek: aandacht vragen voor de mensen en kwesties die anders worden vergeten. In de voorbije jaren schreef ze boeken over China, niet-begeleide minderjarigen, Brussel en Marokkaanse homomannen. Met Hanne Phlypo maakte ze twee bekroonde documentaires: ‘Silent Stories’ en ‘The art of becoming’.

Uitgelichte titels

Cover van boek Volksrepubliek van verlangen

Volksrepubliek van verlangen

Cover van boek Het Gewicht van Hemelse Vrede

Het Gewicht van Hemelse Vrede

Lezingen

Catherine probeert op een heldere en actuele manier inzicht te geven in de politieke, sociale, economische en internationale aspecten van China, Taiwan en de Korea's. Daarnaast geeft ze ook lezingen over migratie en holebi-vluchtelingen, of andere specifieke, door de organisator gevraagde, thema's.

Neem contact op met Catherine Vuylsteke

Interesse in een lezing? Contacteer de auteur via dit formulier. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.