Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie, Strips
Thema’s
Andere talen, Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Ondernemingszin, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, school
Leeftijdsgroep
8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 15 – 18 jaar, 18+

Caryl Strzelecki

Biografie

Caryl Strzelecki (1960) is een Belgische illustrator, striptekenaar en reclametekenaar. Van 1980 tot 1990 publiceerde hij diverse stripverhalen voor dagbladen en regionale bladen. Daarna vertoefde hij een tijdje in de reclamewereld, om in 2000 een opmerkelijke comeback te maken met een stripverhaal op scenario van Herman Brusselmans: ‘De Koffer’ (Prometheus). Als illustrator van kinderboeken is hij vooral bekend van het ‘Bajka-kwartet’ (Clavis), een reeks die hij samen met de schrijver Leander Hanssen tot stand bracht. In 2011 verscheen ‘De kleuren van het getto’ (De Eenhoorn), een graphic novel over het getto van Warschau, in samenwerking met de schrijfster Aline Sax. De graphic novel werd verschillende keren genomineerd voor belangrijke prijzen zoals de White Raven, de Kerntitel Jonge Jury 2013, De Kleine Cervantes 2013 en de Thea Beckmanprijs 2013. Het boek werd door Laura Watkinson vertaald in het Engels ‘The War Within These Walls’ (Eerdmans Books) en won verschillende Amerikaanse prijzen. Het werk werd daarnaast vertaald in het Deens, Koreaans en Frans.

 

In 2013 verscheen ‘De gierenclub’ (De Bezige Bij), een striproman in samenwerking met Rudi Vranckx. In 2016 en 2019 werkte Caryl ook samen met Rudi Vranckx aan respectievelijk de strip ‘Verloren’ (Lannoo), met waargebeurde vluchtelingenverhalen en de striproman ‘Imagine Mosul’ (De Eenhoorn). Daartussen verscheen nog ‘Oktober’ (Lannoo, 2016), een aangrijpende liefdesroman tegen de achtergrond van de Russische Revolutie in samenwerking met schrijver Johan de Boose.

Uitgelichte titels

Cover van boek De maanspiegel

De maanspiegel

Cover van boek De kleuren van het getto

De kleuren van het getto

Cover van boek De gierenclub

De gierenclub

Lezingen

Caryl geeft lezingen over het ‘Bajka-kwartet’ en over zijn vijf graphic novels.

 

  1. Het Bajka-kwartet
    1. Formule 1: Bij dit type lezing werkt Caryl samen met auteur Leander Hanssen. Leander leest fragmenten uit de boeken voor en Caryl interviewt het personage professor Minten (ook gespeeld door Leander) over de wereld van de Bajka. Tijdens de lezing maakt Caryl ook live tekeningen en beantwoordt hij vragen.
    2. Formule 2: Workshop ‘De Bajka’. Hierbij geeft Caryl uitleg over het ontstaan van de Bajka en maakt hij live tekeningen. Hij gaat uit van eenvoudige basisvormen die iedereen kan tekenen en toont zo hoe met enkele simpele aanwijzingen een echte ‘Bajka’-figuur kan ontstaan. Daarna worden ook houding, emotie en karakter aangebracht. Achteraf kunnen de kinderen aan de hand van de workshop de leukste Bajka op papier toveren.

 

  1. Lezing over vijf indringende graphic novels ‘De kleuren van het getto’ (De Eenhoorn, 2011), ‘De gierenclub’ (De Bezige Bij, 2013), ‘Oktober’ (Lannoo, 2016), ‘Verloren’ (Lannoo, 2016) en ‘Imagine Mosul’ (De Eenhoorn, 2019).

 

Aan de hand van deze vijf boeken, elk gebaseerd op ware gebeurtenissen, vertelt Caryl hoe elk boek apart tot stand kwam en hoe moeilijk het af en toe was om tot het juiste resultaat te komen. Elk boek heeft een ander uitgangspunt en dus werden er ook andere materialen of illustratietechnieken gebruikt. Het publiek krijgt ook originele illustraties en tekenmateriaal te zien. Ook de gevoeligheid van elk boek, met als thema oorlog, vluchtelingen, wreedheid en geweld, krijgt een serieuze toelichting in woord en beeld.

Praktisch

  • Caryl geeft lezingen voor maximaal 100 personen.

Neem contact op met Caryl Strzelecki

Interesse in een lezing? Contacteer de auteur via dit formulier. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.