Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Poëzie, Proza, Slampoëzie
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Lichamelijke opvoeding en gezondheid, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Nederlands, Ondernemingszin, Ruimtelijk bewustzijn, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+

Carmien Michels

Biografie

Carmien Michels (1990) is een Belgische schrijver en performer. Ze danst tussen pen en podium, tussen urban en klassiek. Met scherpe observaties schept ze een vaak duistere wereld, ritmisch, krachtig en diep persoonlijk.

In 2013 studeerde ze als Master Drama af aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en debuteerde ze met de roman 'We zijn water' (De Bezige Bij, 2013), die de shortlists van de Debuutprijs en de Bronzen Uil haalde. Haar tweede roman 'Vraag het aan de bliksem' (Pelckmans) verscheen in 2015, gevolgd door haar poëziedebuut 'We komen van ver' (Polis, 2017).

In 2016 won ze het Nederlands en Europees Kampioenschap Poetry Slam en haalde ze brons op het Wereldkampioenschap in Parijs. Sindsdien toert ze de wereld rond en werkt ze samen met tal van artiesten. Van 2017 tot 2019 was ze een van de jonge auteurs in het Europese talentontwikkelingsprogramma CELA: Connecting Emerging Literary Artists. Sinds enkele jaren maakt ze ook deel uit van de internationale dichterspoule Versopolis. Fragmenten van haar romans, kortverhalen en gedichten verschenen in tien talen.

Tussen trein en trip verblijft ze in Antwerpen, waar ze doceert en schrijft aan nieuw werk. Ze is de oprichter en curator van Watlab, een collectieve werkplaats voor literaire makers in de Blikfabriek in Hoboken. Meest recent verscheen van haar hand de verhalenbundel 'Vaders die rouwen' (2021) bij Uitgeverij Querido, die de shortlists van de Biesheuvelprijs, de Fintro Literatuurprijs en de Boekenbon Literatuurprijs haalde en werd bekroond met de Inktaap en de jury- en lezersprijs van BNG Bank Literatuurprijs 2022.

Uitgelichte titels

Cover van boek Vaders die rouwen

Vaders die rouwen

Cover van boek We komen van ver

We komen van ver

Cover van boek We zijn water

We zijn water

Lezingen

Carmien vertrekt vanuit een mix van genres, op maat van het publiek, in verschillende vormen:

  • Performance van proza en poëzie (cross-overs met andere media mogelijk)
  • Interactieve lezing: hoe komt een boek tot stand, een blik achter de schermen, inkijk in het researchproces, voorlezen uit 'Vaders die rouwen' en inzoomen op verhalen met sterke maatschappelijke inslag (zoals stalking en emancipatie, rouw, vaderschap), in dialoog met het publiek
  • Vragenrondes, interviews, groepsgesprekken

Praktisch

  • Carmien maakt graag gebruik van een micro op statief en een pupiter.

Neem contact op met Carmien Michels

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.