Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Ondernemingszin, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, school
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar

An Candaele

Biografie

An Candaele (1959) begint na haar studies aan Sint-Lucas Antwerpen te werken bij Standaard Uitgeverij, waar ze stripverhalen van Suske & Wiske en Nero inkleurt. Later illustreert ze ook educatieve schoolboeken. Vanaf 2000 begint An te illustreren voor uitgeverij De Eenhoorn. Haar eerste werk voor de gereputeerde uitgeverij is 'KOS', geschreven door Wim Vromant. 

Haar grote doorbraak komt er met de illustraties voor 'Slaap lekker Rosalie' en 'Rosalie is jarig', twee prentenboeken geschreven door Brigitte Minne. Met haar maakt An later ook 'Feest' en 'Zwijntjesdag'. Een andere opvallende titel was 'Muis', een verhaal van Kaat Vrancken waarin An op speelse wijze de karakters van de dieren in de verf zet. Met jeugdauteur Anne Provoost maakt Candaele vervolgens 'Springdag' een fantasievol en broos verhaal, en 'Ik wil naar verder' een filosofisch, kleurrijk, kijk-en-zoekboek. Daarna volgt 'Dans me', een verhaal over verlangen en verlies van Karla Stoefs. Haar meest recente en veelzijdigste illustratiewerk maakte An voor 'Toen een Talk me tikte' van Riet Wille, een omvangrijke bloemlezing verhalen en gedichten uit de wereldliteratuur over bomen en wat zij voor grote en kleine mensen zoal betekenen.

An Candaele heeft in de loop van haar rijk gevulde loopbaan laten zien dat ze vele verschillende technieken beheerst. Ze gebruikt zowel inkt, collage en olieverf als monotype, houtskool en kleurpotloden. 

Uitgelichte titels

Cover van boek Springdag

Springdag

Cover van boek Feest!

Feest!

Cover van boek Ik wil naar verder

Ik wil naar verder

Lezingen

In overleg met de organisator kiest An een boek uit waar ze het tijdens de lezing over zal hebben. De lezing bestaat uit vertellen, voorlezen, prenten bekijken, bespreken in samenwerking met de kinderen. Vragen zijn altijd welkom.

Hoe begin je aan een prentenboek? Wie en wat heb je nodig om een boek te maken én te publiceren?

Wanneer de organisator kiest voor het boek 'Ik wil naar verder', dan voorziet An één exemplaar per twee leerlingen. Dit boek mag niet vooraf door de leerlingen gelezen of bekeken worden, zo blijft het een verrassing.

Praktisch

  • Als organisator voorzie je een beamer, een digibord of schoolbord en krijt om op te tekenen en schrijven
  • Er is papier en tekenmateriaal aanwezig
  • An last tijdens de lezing liever geen pauze in (tenzij het om een langere workshop gaat)

Neem contact op met An Candaele

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.