Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Proza
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Duurzaamheid, Historisch bewustzijn, Lichamelijke opvoeding en gezondheid, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Nederlands, Sociale vaardigheden, Wiskunde, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, leesclub, school, zorginstelling
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 18+

Brigitte Van Aken

Biografie

Brigitte van Aken (1962) is lerares Nederlands in het secundair onderwijs en woont en werkt in Turnhout. Ze is actief als auteur van kinder- en jeugdboeken en toneelstukken. Met meer dan 14 boeken zet ze zich al 30 jaar op de kaart als auteur. Zo zijn bijna al haar jeugdboeken ook herwerkt tot theaterteksten. Brigitte won de publieksprijs Beste Jeugdboek met ‘Ooit is niet nu’ (Davidsfonds/Infodok, 2008) en behaalde een kinderjuryprijs met ‘Zie je graag’ (Davidsfonds, 2010), een jeugdroman die werd vertaald naar het Duits. In haar werk vertaalt ze complexe verhalen in sterke beelden.

Uitgelichte titels

Cover van boek Een broer. Een zus

Een broer. Een zus

Cover van boek Gewoon daarom!

Gewoon daarom!

Cover van boek De X of hoe fout een leraar kan zijn

De X of hoe fout een leraar kan zijn

Lezingen

Brigitte geeft interactieve lezingen. Ze brengt materiaal mee en voorziet steeds rollenspelen, aangezien de meeste van haar boeken naar theaterteksten zijn omgezet.

 

  1. Lagere school

Voor kinderen van de lagere school voorziet Brigitte muziek. Ze zingt samen met de kinderen de liedjes die in het boek voorkomen en brengt ook verkleedkleren mee. Ze leert een tekst over luisjes in het haar op een ludieke manier aan. Ze brengt grote tekeningen mee, waarrond wordt gebrainstormd. Tijdens haar lezingen legt ze vaak de link tussen de vorm en de inhoud van haar boeken. Zo legt ze de tekeningen en de taal tegenover onderwerpen zoals duurzaamheid en maatschappelijk welzijn. In opdracht van 11.11.11. kan ze ook werken rond voedselverspilling. Organisatoren krijgen voor of na de lezing een map toegestuurd die de leraren kan helpen bij de voorbereiding of lessen rond het onderwerp.

 

  1. Middelbare school

In de middelbare scholen werkt Brigitte bijzonder interactief. Haar 13 jeugdboeken worden op een creatieve manier voorgesteld. Zo brengt ze bijvoorbeeld een Duitse helm mee, zorgt ze voor een muziekstuk en geeft ze korte opdrachten die naar de kern van het verhaal gaan, of waarbij ze de leerlingen laat nadenken over vragen als “vat je leven in drie kleuren samen”. De leerlingen worden altijd actief betrokken. Ze zitten in een kring en werken soms per twee. Brigitte voorziet ook een PowerPointpresentatie als de leraren dat willen, maar laat de leerlingen liever zélf aan het woord.

 

  1. Volwassenen

Voor volwassenen voorziet Brigitte een PowerPointpresentatie. Via deze presentatie stelt ze zich de vraag of de jongeren van vandaag nog wel lezen. De lezing is interactief en wordt regelmatig gegeven in context van een lerarenopleiding. Zelf staat ze al bijna 40 jaar in het onderwijs en geeft ze Nederlands aan de tweede en derde graad. Naast haar boeken schrijft Brigitte ook columns. Als hier interesse voor is, bespreekt ze die ook graag.

Praktisch

  • Brigitte geeft liefst lezingen voor een groep van maximum 20 personen.

Neem contact op met Brigitte Van Aken

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.