Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie, Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Digitale competenties, Leercompetenties, Lichamelijke opvoeding en gezondheid, Muzische vormgeving, Nederlands, Wiskunde, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, kunstenorganisatie, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar

Bert Dombrecht

Biografie

Op school krabbelde Bert Dombrecht (1978) de kantlijnen al vol met tekeningetjes en in zijn vrije tijd tekende hij graag stripverhalen. Bert studeerde Grafische vormgeving en werd art-director in een grafisch bureau. Later volgde hij ook de opleiding Animatiefilm aan het KASK. Tijdens deze studie herontdekte hij zijn passie voor het illustreren, onder meer door de lessen van illustrator Carll Cneut. Geïnspireerd door de natuur en de wereld om zich heen, laat Bert ook graag anderen die wereld anders bekijken aan de hand van gedetailleerde tekeningen en cartoons. In het voorjaar van 2007 verscheen zijn eerste prentenboek bij uitgeverij De Eenhoorn: ‘In het donker’. Ondertussen illustreerde Bert al heel wat boeken voor verschillende leeftijden. Zijn prentenboeken werden vertaald naar het Deens, Zweeds, Koreaans, Chinees enzovoort en zijn ook daar erg populair.

Uitgelichte titels

Cover van boek De honden van Vik

De honden van Vik

Cover van boek Noordwaarts

Noordwaarts

Cover van boek De neus van Arthur

De neus van Arthur

Lezingen

Een lezing start met een korte voorstelling en kennismaking. Daarna stelt Bert zijn boeken voor. Hij heeft het daarbij, op een interactieve manier, over de verschillende soorten boeken (prentenboek, leesboek enzovoort) en vertelt ook wat een illustrator nog doet, naast het illustreren van boeken. Daarna vertelt en toont Bert hoe zo'n prentenboek tot stand komt. Alles begint vanuit zijn schetsboekjes. Via een videoprojectie geeft hij een inkijk in zijn schetsboeken en laat hij het hele proces zien van tekst via schets tot originele tekeningen. Hij toont enkele voorbeelden van andere illustratoren die met andere technieken werken, en laat de kinderen raden welke techniek er werd gebruikt. Hij geeft ook enkele originelen door zodat de kinderen die van dichtbij kunnen zien. Tot slot vertelt hij over de stappen die nodig zijn om van een tekening een écht boek te maken: opmaak, correctie, drukken, boekbinden. Na het vertellen is er nog ruimte voor allerhande vragen over illustreren en boeken. In het laatste deel gaan Bert en het publiek praktisch aan de slag. Samen maken ze een tekening, waarbij Bert enkele tips en tricks geeft om alles wat je maar kan bedenken op papier tot leven te brengen!

Praktisch

  • Voor de live projectie voorziet de organisator een beamer en projectievlak.
  • Er is stroomvoorziening voor de laptop en camera aanwezig.
  • Bert geeft graag lezingen aan groepen van maximaal 40 kinderen.
  • Om samen te kunnen tekenen, voorziet de organisator een vel papier en potlood per kind (dit kunnen de kinderen ook zelf meebrengen).

Neem contact op met Bert Dombrecht

Interesse in een lezing? Contacteer de auteur via dit formulier. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.