Bente Pompen
Biografie
Bente Pompen (1996) studeerde in 2017 met onderscheiding af als cinematograaf aan het RITCS. Naast haar werk als cameravrouw heeft ze enkele jaren geleden de potloden terug uit de kast gehaald en haar kinderdroom nagejaagd om prentenboeken te maken. Met succes! Want zij is de illustrator achter de boeken ‘Willow de natuurheld’, het pluizige natuurwezentje dat samen met jou de natuur gaat (her)ontdekken! Het eerste boek, geschreven door auteur Yasmine Versteele, kreeg na tweeëneenhalve maand al een herdruk. Bente wilt met haar illustraties kinderen verwonderen en warm maken om meer zorg te dragen voor de natuur.
Ze creëert graag schattige, fantasierijke wezentjes. Niet enkel als illustratie, maar ook als poppetjes die ze zelf maakt. Zo is het Willow figuurtje van de Ketnetfilm ‘Warre en de drie Wilgen’, geschreven en geregisseerd door Yasmine Versteele, eerst door Bente gemaakt als poppetje. Hierna is de getekende versie voor de boeken tot stand gekomen.
Begin 2024 zal ook haar eerste eigen prentenboek als auteur/illustrator in de winkels verschijnen. Wel bijzonder als je bedenkt dat Bente als kind een hekel had aan lezen! De letters dansten maar rond op de pagina’s en ze wist ze maar nooit in de juiste volgorde te vangen. En wat ze niet goed kon, vond ze toen helemaal niet leuk. Maar dankzij haar liefdevolle ouders die haar altijd aanmoedigde met verschillende prentenboeken en strips, heeft ze door de vele leuke illustraties haar angst voor de dansende letters overwonnen, en doet ze nu niets liever dan met haar neus in de boeken zitten! Bente wil graag kinderen die helemaal niet graag lezen, warm maken om op hun eigen tempo de fantasierijke wereld binnen boeken te ontdekken. En dat wilt ze doen op dezelfde manier als die haar jaren geleden heeft kunnen overtuigen. Met sfeerrijke beelden!
Uitgelichte titels
Willow & Warre bouwen een warm nest
Willow & Warre laten alles lekker wild
Lezingen
Sololezing:
Bente was vroeger in de klas een echte dromer die nooit oplette. Daarom vindt ze het belangrijk om haar lezingen interactief te houden, en dit op een laagdrempelige manier zodat kinderen die verlegen zijn ook gemakkelijk mee kunnen en willen doen. Ze neemt een PowerPointpresentatie en verschillende beeldmaterialen mee. Ook de Willow pop die gebruikt is voor de Ketnetfilm mag niet ontbreken! De lezing bestaat uit verschillende onderdelen.
De lezing begint met een vragenronde om Bente op een snelle manier beter te leren kennen. Drinkt ze koffie of thee? Heeft ze een hond of kat? Vond ze lezen als kind leuk of niet?… De leerlingen krijgen bordjes die ze omhoog kunnen steken met het antwoord dat volgens hen het beste bij Bente past.
Bente kijkt samen met het publiek de Ketnet kortfilm ‘Warre en de drie Wilgen’, waar ze aan heeft meegewerkt, zodat iedereen de Willow pop ook in actie kan zien! Hierna kunnen er vragen gesteld worden en laat Bente verschillende behind the scenes zien en verklapt ze wat er eigenlijk allemaal is misgelopen tijdens het filmen.
Ze leest ook voor uit de Willow prentenboeken en projecteert de geanimeerde illustraties. Ook het biodiversiteitspel kan gespeeld worden (in groepjes van 10), waarmee het publiek beter leert begrijpen wat dat moeilijk woord nu juist wil zeggen.
En Bente gaat creatief aan de slag! Samen met Bente denken de kinderen na over welk natuurwezentje er in hun eigen tuinen of bossen verstopt kan zitten. Heeft hij schubben om gemakkelijk langs alle stenen in de tuin te kruipen? Of heeft hij vleugels om van boom tot boom te vliegen? De potloden worden bovengehaald om elk een eigen natuurwezentje te creëren terwijl we brainstormen over wat dit natuurwezentje allemaal nog zou kunnen veranderen in onze tuin om de wilde dieren een handje te helpen!
Op het einde laat Bente enkele illustraties zien van haar eigen nieuwe prentenboek waar ze aan werkt (en die nog niet verschenen is, spannend!). Hier mag het publiek tips en feedback op geven. En wie weet zien ze hun idee wel verschijnen als het boekje af is! Bente hoopt de kinderen via haar lezing warm te maken om meer de natuur in te duiken en er samen zorg voor te dragen. En dat ze weten dat ze nooit te jong of te klein zijn om een verschil te kunnen maken in de wereld. Ze hoopt ook dat kinderen die het wat moeilijker hebben met lezen en schrijven kunnen zien dat als je in jezelf gelooft en hard je best doet, je al je dromen kan waarmaken. Want als iemand als zij, die het zelf moeilijk heeft met lezen en schrijven, een eigen prentenboekenreeks kan maken. Dan kunnen zij dat ook!
Duur van de lezing is ongeveer 2u.
Duolezing:
Je kan er ook voor kiezen om zowel Bente als documentairemaker en auteur Yasmine Versteele uit te nodigen! Zo kunnen ze er samen dieper op in gaan hoe de film en het boek juist gemaakt zijn. En vertellen Bente en Yasmine wat meer over hun samenwerking. Alles van de sololezing zal hier ook aan bod komen, met leuke extra’s!
Workshop:
Bij beide lezingen is er ook de optie om nog een kleine natuurworkshop te doen en de handen uit de mouwen te steken. Hier komen wel extra kosten bij kijken.
Praktisch
- De organisator voorziet een projector of een groot scherm met audio
- De organisator voorziet ook papier en teken- en knutselmateriaal