Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie
Thema’s
Historisch bewustzijn
Doelgroep
socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
18+

Bart Vanacker

Biografie

Bart Vanacker (1980) is gebeten door industrieel erfgoed. Het resultaat van zijn ontdekkingstochten naar het glorieuze industriële verleden van ons land lees je in de boeken 'Verdwijnend België' en 'Atlas van Vergeten België', verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts in 2018 en 2020. In 'John Cockerill. Keizer van de industriële revolutie' (Houtekiet, 2022) vertelt hij over het leven en werk van een pionier van de Belgische industriële geschiedenis.

Uitgelichte titels

Cover van boek Verdwijnend België

Verdwijnend België

Cover van boek Atlas van Vergeten België

Atlas van Vergeten België

Cover van boek John Cockerill. Keizer van de industriële revolutie

John Cockerill. Keizer van de industriële revolutie

Lezingen

De lezing 'John Cockerill. Keizer van de industriële revolutie' vertelt het verhaal over de Belgische pionier van de industriële revolutie. De voordracht duurt ruim een uur en wordt door Bart geïllustreerd met kaarten en historische foto's. Niet alleen Cockerills levenswerk komt voor het voetlicht, ook de industriële geschiedenis en de voortrekkersrol die België daarin speelde, komen aan bod. John Cockerill leefde bovendien in een tumultueus tijdperk: bij zijn aankomst in Verviers was hij een onderdaan van de Franse keizer Napoleon, tussen 1815 en 1830 leefde hij onder het bewind van de Nederlandse koning Willem I en tijdens de Belgische revolutie ontpopte Cockerill zich tot een overtuigde orangist die met het mes tussen de tanden ten strijde trok tegen het nieuwe België. Uiteindelijk legde hij zich neer bij de vorming van zijn nieuwe land. Meer zelfs. Met leveringen voor de Belgische spoorwegen hielp hij de jonge staat mee op de kaart te zetten. Zijn leven eindigt in 1840 tijdens zijn zoektocht naar nieuwe partners die de financiële kraters die hij sloeg, kunnen dichten.

Praktisch

  • De organisator voorziet een beamer en een micro

Neem contact op met Bart Vanacker

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.