Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie, Strips
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Ondernemingszin
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 18 jaar, 18+

Bart Proost

Biografie

Bart Proost (1977) is striptekenaar en illustrator. Bart behaalde zijn meesterschap in de Beeldende Kunsten te Hasselt en werkte na zijn studies tijdelijk als grafisch vormgever in Antwerpen. Sindsdien is hij docent kunstvakken in het middelbaar onderwijs en werkt hij freelance als illustrator, striptekenaar en vormgever. In de nasleep van de multimediale tentoonstelling ‘Klank en Beeld’ (2008) werd hij door de rockgroep Gorki ingelijfd om decorprojecties te maken voor hun theatertournee ‘Voor Rijpere Jeugd’ in 2009-2010. Sinds 2011 maakt Bart vooral naam als striptekenaar. De historisch-komische familiereeks 'Alexander De Grote' is Barts meest bekende stripreeks. In 2011 verscheen het eerste gag-album over dit historisch personage bij Brabant Strip. Het album ‘Alfa & Omega’ werd achteraf heruitgegeven door Strips2Go, de uitgeverij die in 2013 ook het tweede humoristische avonturenalbum ‘De Sandalen van Hermes’ met scenarist Barcas bracht. Sindsdien wisselen avonturenalbums zoals ‘Het Raadsel van de Sfinx’ uit 2016 en 'De Vloek van Poseidon' uit 2019 zich in deze reeks af met gag-albums 'De Kleine Alexander' uit 2017 en 'De Groene Jaren' uit 2021, soms mét, soms zonder Barcas.   Bart maakt ook graphic novels en beeldromans voor een (jong)volwassen publiek. In 2015 bracht Saga Uitgaven de one-shot ‘Alleen Op De Wereld: Chavanon’ uit: een interpretatie van de klassieke 19de-eeuwse roman van Hector Malot. In mei 2019 bracht dezelfde uitgeverij ook de graphic novel ‘Kaspar Hauser: in het oog van de storm' uit. Bart tekende het waargebeurde 19de-eeuwse verhaal (geschreven door Verhast) van de Duitse vondeling Kaspar Hauser, een van de grootste raadsels van zijn tijd. In 2020 verscheen dit boek ook in het Duits (bij Stainless Art). Het boek werd verdeeld in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Het volgende project dat vermoedelijk in 2023 zal verschijnen is een graphic novel over de Romantische schilder Caspar David Friedrich. Ook hier mikt Bart op een internationale publicatie via uitgeverij Daedalus.

Uitgelichte titels

Cover van boek Alexander De Grote 'De Groene Jaren'

Alexander De Grote 'De Groene Jaren'

Cover van boek Kaspar Hauser: in het oog van de storm'

Kaspar Hauser: in het oog van de storm'

Cover van boek Alleen op de Wereld: Chavanon'

Alleen op de Wereld: Chavanon'

Lezingen

Bart geeft zowel lezingen over zijn eigen strip als strips in het algemeen. De insteek kan verschillen naargelang de wensen van de organisatie.  
  1. Lezing 1: Hoe komt een stripverhaal tot stand? We hebben allemaal al ooit eens een stripverhaal gelezen: op 20 minuutjes lees je een beeldverhaal, met al zijn emoties en nuances. Maar weinig lezers beseffen welk creatief proces er aan het maken van een stripverhaal vooraf gaat. Samen met het publiek bekijkt en overloopt Bart dit creatieve proces: van het kiezen van een thema tot het ontwerpen van de hoofdpersonages en het begin van het tekenwerk. Ook hier worden de verschillende fases belicht: van schetsen tot opmaken enzovoort. Sommige fases gebeuren klassiek handmatig, anderen zijn volledig gedigitaliseerd. De redenen achter deze keuzes worden belicht: de voordelen, de nadelen en de risico’s. Er wordt ook aandacht besteed aan de context: de zoektocht naar een uitgever, de publicatie en de promotie.  
  2. Lezing 2: Leven en invloed van Alexander De Grote Tegen de achtergrond van zijn komisch-avontuurlijke en fantastisch-historische strips over de legendarische Macedonische koning (én veroveraar) Alexander De Grote neemt Bart zijn leven onder de loep: zijn jeugd, zijn opvoeding, zijn geloof, zijn ambities, zijn veldtochten, zijn raadselachtige dood en zijn enorme invloed, tot op de dag van vandaag. De lezing wordt geïllustreerd aan de hand van exclusief materiaal uit de stripreeks 'Alexander De Grote', onder andere ook om aan te tonen dat bij onze kennis over Alexander feit en fictie vaak erg dicht bij elkaar liggen.  
  3. Lezing 3: Het mysterieuze leven van Kaspar Hauser Een multimediale lezing over het mysterieuze en historische figuur Kaspar Hauser en over de beeldvorming rond 'het kind van Europa'. Vanaf de dag dat de mysterieuze vondeling Kaspar Hauser in 1828 verdwaasd op een pleintje in Nürnberg verscheen, tot de dag dat hij stierf, stapelden de vragen zich steeds hoger op: wie was Kaspar Hauser? Waar kwam hij vandaan? Waarom was hij zo bijzonder en zelfs wereldberoemd? Wie deed hem zoveel onrecht aan? En vooral: waarom spreekt hij ook vandaag - nog steeds - tot de verbeelding van film- en theatermakers, van muzikanten en striptekenaars? De lezing wordt geïllustreerd aan de hand van exclusief materiaal uit de strip 'Kaspar Hauser: In het oog van de Storm' om zo de legende van Kaspar Hauser nog beter tot leven te wekken.  
  4. Lezing 4: Van educatief stripverhaal tot interactieve lesbundel Strips zijn fantastische educatieve tools: visueel, individueel, leerrijk, grappig en artistiek enzovoort. Bart bekijkt kort hoe de auteurs strips met een educatieve insteek hebben gemaakt en hoe ze te werk zijn gegaan om daar achteraf (met enkele partners) een educatieve bundel én een educatieve expositie bij te ontwikkelen. Want een andere insteek vraagt ook een andere aanpak. Bovendien laat de huidige digitale realiteit het ook toe om zulk didactisch materiaal op een interactieve manier online te verwerken. Bart bekijkt samen met de deelnemers de verschillende mogelijkheden en resultaten. De groep gaat vervolgens ook zelf aan de slag met de strips en educatieve tools.  
Barts lezingen worden telkens versterkt met een presentatie, met demonstraties (live drawing), illustraties uit onze strips en verhelderende filmfragmentjes. Op het einde van de lezing is er telkens ruimte voor een vraaggesprek. Ook een korte signeersessie is mogelijk.

Praktisch

  • De organisator voorziet een beamer, bord of flipover, een laptop (met PowerPointsoftware/videosoftware/geluid), projectiescherm of -bord.
  • Bart rekent 60 tot 80 minuten per lezing. Een pauze is optioneel. Er is ruimte voor een vragenronde en nagesprek tot 20 minuten en een eventuele signeersessie.
  • Bart geeft het liefst lezingen in de avond of in het weekend. Lezingen op werkdagen vallen telkens te bespreken volgens zijn beschikbaarheid.

Neem contact op met Bart Proost

Interesse in een lezing? Laat het ons weten en wij sturen jouw uitnodiging door naar de auteur. Tip: wees zo concreet mogelijk. Vermeld zeker mogelijke data, de locatie en de doelgroep.