Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Poëzie, Proza
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Leercompetenties, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Nederlands, Ondernemingszin, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+

Bart Moeyaert

Biografie

Bart Moeyaert (1964) is schrijver. Zijn boeken, toneel en gedichten zijn sinds zijn debuut in 1983 door lezers van alle leeftijden ontdekt, wat hem een aparte plek geeft binnen de Nederlandstalige literatuur. Tot de meest bekende titels behoren ‘Blote handen’ (1995), ‘Het is de liefde die we niet begrijpen’ (1999), ‘Broere’ (2000) en ‘Tegenwoordig heet iedereen Sorry’ (2018), allemaal uitgegeven bij Querido. Hij publiceerde bij Querido ook drie dichtbundels: 'Verzamel de liefde' (2003), ‘Gedichten voor gelukkige mensen’ (2008) en ‘Helium’ (2019).

Tot 1995 was Bart eindredacteur van een magazine voor jongeren, daarna werd hij fulltime schrijver. Zijn werk is vaak bekroond, zowel in binnen- als buitenland, onder andere met de Boekenleeuw, de Zilveren Griffel, de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Uil, de Deutscher Jugendliteraturpreis, en de Norske Oversetterpremien. In 2019 won hij de internationale Astrid Lindgren Memorial Award. In 2002, 2012 en 2020 haalde hij de shortlist voor de internationale Hans Christian Andersen Award.

Zijn werk verscheen tot nu toe in vijfentwintig talen. In 2014 werd Bart aangesteld als artistiek intendant van het project Gastland Vlaanderen en Nederland op de Frankfurter Buchmesse 2016. Van 2000 tot 2021 was hij hoofddocent Schrijven aan de afstudeerrichting Woord aan het Koninkijk Conservatorium in Antwerpen. In 2019 verliet hij Antwerpen, de stad waar hij in 2006 en 2007 Stadsdichter was, en verhuisde naar de bossen en de rust van Heide, Kalmthout.

Uitgelichte titels

Cover van boek Broere

Broere

Cover van boek Tegenwoordig heet iedereen Sorry

Tegenwoordig heet iedereen Sorry

Cover van boek Helium

Helium

Lezingen

Barts lezing heeft jaar 1939 als beginpunt. Het verhaal eindigt op de dag van de lezing zelf. In de tijd daartussen hoort het publiek het verhaal van het gezin waarin de auteur is opgegroeid, ontstaat er een eerste boek, evolueren zijn ideeën, en wordt er op een aantal titels dieper ingegaan. Het publiek krijgt op verschillende manieren een kijk op wat hij doet en denkt. Eigenlijk kan de lezing beter als een ‘performance’ omschreven worden. Bart voorziet ook altijd tijd voor een vragenronde.

Praktisch

  • Voor specifieke noden verwijst Bart graag naar de bijlage.

Neem contact op met Bart Moeyaert

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.