Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Non-fictie, Proza
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Frans, Historisch bewustzijn, Leercompetenties, Mens en maatschappij, Nederlands, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 18+

Bart Demyttenaere

Biografie

Bart Demyttenaere (1963) werd geboren in Kalemié, een stadje aan de oevers van het Tanganikameer in Congo, maar bracht het grootste deel van zijn jeugd in Vlaanderen door. Na zijn studies voor onderwijzer vertrok hij terug naar zijn geboorteland, waar hij vier jaar woonde en werkte. Tot 2000 gaf hij les in de zesde klas van een Limburgse basisschool.

 

In 1995 verscheen het kinderboek 'Frederiks geheim' (Standaard Uitgeverij), dat Bart samen met Wouter van Kersbergen schreef en met wie hij voor nog andere boeken een auteursduo vormde. Vooral de reeks met 'Gijs en Lise' (Standaard Uitgeverij) is erg populair. Daarnaast publiceerde hij onder eigen naam ook een bundel met gedichten voor kinderen, prentenboeken (in samenwerking met Leo Timmers) en een essay over zelfmoord in België en Nederland, en was hij actief op het terrein van de kindermusical en het jeugdtheater. Vanaf 2021 acteert hij een rol in het muzikale sprookje Petrova en de Wolf, gebaseerd op een prentenboek van zijn hand.

 

Barts boeken voor volwassenen situeren zich in de maatschappelijke sfeer, en gaan onder andere over zelfmoord, het gevangeniswezen, armoede, de vluchtelingenproblematiek en de kerk en Congo. In totaal schreef Bart ruim 50 prenten-, kinder- en jeugdboeken, romans en journalistieke non-fictie. Heel wat van zijn boeken werden ook vertaald.

Uitgelichte titels

Cover van boek Hoe Kleintje een held werd

Hoe Kleintje een held werd

Cover van boek Mijn Congo, een familiegeschiedenis

Mijn Congo, een familiegeschiedenis

Cover van boek Emiel, ridder van de put

Emiel, ridder van de put

Lezingen

Bart geeft lezingen voor zowel kinderen en jongeren als volwassenen.

 

  1. Lezingen voor kinderen en jongeren:

Barts lezingen voor een jong publiek zijn altijd interactief. Met veel enthousiasme en humor vertelt hij over de verschillende werken die hij voor deze doelgroep schreef. De kinderen worden op een interactieve manier betrokken bij de verhalen die Bart aan bod doet komen.

 

  1. Lezingen voor volwassenen:

Ook tijdens zijn lezingen voor volwassenen laat Bart voldoende ruimte voor interactie. Voor lezingen voor een grote groep geeft hij de voorkeur aan een live interview zodat de organisator zelf de gewenste invalshoeken kan bepalen. De interviewvorm verhoogt volgens Bart ook de betrokkenheid van het publiek.

Praktisch

  • Als organisator voorzie je een beamer en voldoende water. Bij lezingen voor grote groepen vraagt Bart ook om een microfoon te voorzien.
  • Bij lezingen in interviewvorm stel je als organisator zelf een interviewer aan.

Neem contact op met Bart Demyttenaere

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.