Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie, Kinder- en jeugdliteratuur, Non-fictie
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Duurzaamheid, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Nederlands, Wetenschap en techniek, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 18+

Barbara Rottiers

Biografie

Barbara Rottiers (1976) is een avontuurlijke verhalenvertelster in woord en beeld. Ze vindt de realiteit een fantastische bron van inspiratie voor boeken, krantenbijdragen, voorstellingen of zelfs verhalenmachines.

Ze werkte lang voor VRT als radiopresentatrice en programmamaakster bij Radio 1. Die baan heeft ze achter zich gelaten om helemaal voor haar ware passies te gaan: schrijven, illustreren én daarover vertellen.

Zo publiceerde ze recent twee kinderboeken die ook erg geschikt zijn voor een volwassen publiek: 'Leve Astrid! Levenslessen met de L van Lindgren' (Pelckmans, 2022) over het plezierige leven van de schrijfster, en 'De H van Humboldt' (Pelckmans, 2020) over ontdekkingsreiziger en grondlegger van de ecologie, Alexander von Humboldt. Beide boeken werden genomineerd voor de Leesjury. In 2023 had Barbara ook de eer om meter te zijn van de Jeugdboekenmaand. 

 

In tegenstelling tot anderen in het vak is ze ‘opwijkend’. Ja, zo noemde een recensent haar laatst. Niet afwijkend, maar opwijkend. Zolang ze niet in Opwijk moet gaan wonen treedt ze dat graag bij.

Uitgelichte titels

Cover van boek Leve Astrid! Levenslessen met de L van Lindgren

Leve Astrid! Levenslessen met de L van Lindgren

Cover van boek De H van Humboldt

De H van Humboldt

Cover van boek Het drama van een doodgewone jeugd

Het drama van een doodgewone jeugd

Lezingen

Een lezing van Barbara is een interactieve vertelling waarbij ze het publiek vooral wil laten genieten van het luisteren naar een goed verhaal.

Ze vertelt graag puur ambachtelijk, maar gebruikt ook vaak beeldmateriaal om haar vertelling visueel te ondersteunen.

De lezingen van Barbara behandelen uiteenlopende onderwerpen: ze vertelt over hoe haar boeken tot stand komen en over welke nieuwe verhalen ze droomt, over het verloop van haar carrière – hoe ze van de radiostudio in het atelier is beland –, over haar ervaringen tijdens researchreizen en over het materiaal waarmee ze haar illustraties tot leven laat komen.

Het doel van haar lezingen is om kinderen of volwassenen te inspireren zodat ze enthousiast weer naar huis gaan.

 

Barbara hecht ook veel belang aan een goede interactie met het publiek en voorziet tijdens en na de lezing voldoende ruimte voor vragen of een gesprek.

 

Tijdens lezingen op school begint Barbara soms met een kleine opdracht, afhankelijk van de tijd en de plaats.

Praktisch

  • De organisator voorziet een beamer.
  • In scholen geeft Barbara liefst lezingen aan groepen van maximaal twee klassen.
Voor deze auteur kan je geen korting meer aanvragen voor lezingen die plaatsvinden in 2024. Er is een limiet van 15 kortingen per auteur per jaar. Uiteraard kan je wel nog een lezing zonder korting organiseren.

Neem contact op met Barbara Rottiers

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.